|
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
|
Plotery i poligrafia - Wycina większy projekt niż zaprojektowany
miko - 5 Wrzesień 2009, 21:49 Temat postu: Wycina większy projekt niż zaprojektowany Witam!
Zacznę od tego, że jestem nowicjuszem w dziedzinie wycinania ploterem.
Mam ogromny problem z moim nowym ploterem Pcut 630.
Polega on na tym, że: Projektuję w Corelu napis przykładowo 10x20cm, przesyłam go do programu SignCut (dołączonego do plotera), program rówież odczytuje jako 10x20cm, a ploter tnie dużo większy napis, około 13x30cm. Dlaczego tak się dzieje? Coś z ustawieniami w ploterze?
Bardzo proszę o pomoc, pozdrawiam.
printer1 - 11 Wrzesień 2009, 10:31
Moim zdaniem coś w tym sofcie od plotera.
albertoz - 25 Styczeń 2010, 21:15
Pracuję na MUTOHU i u mnie wygląda to tak że w ustawieniach plotera trzeba ustawić tz. krok (jak będe w pracy to zerknę do instrukcji jak to się fahowo nazywa) chodzi prawdopodobnie o to że program wysyła parametry w systemie metrycznym a ploter ma ustawiony krok na cale.. i stąd różnica w wymiarze..
Jak masz instrukcję to poszukaj w instrukcji, nie chodzi tu o ustawienia w sterownikach w kompie tylko w ustawieniach samego plotera (w jego menu)..
Walker - 20 Lipiec 2010, 01:39
nie wiem zbytnio jak singcut dziala ale jezeli to jest program pomostowy do plotera to gdzies powinna byc opcja procentowej korekty outputu, ale z tego co piszesz os x i y nie maja tego samego % wiec cos moze byc z ploterem
|
|