| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - trójwymiarowy sześcian
laska_90 - 17 Wrzesień 2009, 13:36 Temat postu: trójwymiarowy sześcian witam wszystkich!
siedzę na forum od wczoraj i nie mogę znaleźć odpowiedzi jak uzyskuje się trójwymiarowy efekt kartonu. Na pewno wiecie jak zrobic zwykły sześcian (ja nie:) ale gdyby dało rade to chodzi o otwarty karton, gdzie lekko widać ścinki w środku, a na boki opadają klapy od zamknięcia. Za wszelkie podpowiedzi będę bardzo wdzięczna..
wawel - 17 Wrzesień 2009, 13:57
tu masz tutorial na filmie
http://www.youtube.com/watch?v=uAi344oKdjw
marol2 - 17 Wrzesień 2009, 14:01
Tak na szybko skleciłem jakiś kartonik ale wystarczy żeby naprowadzić cię na temat. Całość składa się z kwadratów i prostokątów odpowiednio poukładanych i pochylonych. Później trzeba odpowiednio powypełniać narzędziem "wypełnienie interaktywne". Żeby uzyskać bardzo dobry efekt, trzeba trochę pracy włożyć, ale efekt będzie super. Na koniec można jeszcze do całości dodać cień, żeby uzyskać efekt przestrzeni. Powodzenia- mam nadzieję, że cię trochę naprowadziłem. Najlepiej rozgrupuj mój rysunek i poprzesuwaj elementy, a zobaczysz jakie to proste
laska_90 - 17 Wrzesień 2009, 14:20
wielkie dzięki za pomoc. tkwiłam w miejscu od trzech godzin :)
|
|