Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - szkic

PrintX - 28 Wrzesień 2009, 14:26
Temat postu: szkic
witam mam maly problemik , mam wrzucic na tlo zdjecie popiersia kobiety uwydatniajac jej wlosy tak dla salonu fryzjerskiego i teraz problem polega na tym ze to zdjecie ma byc tak jakby szkicem rysunkowym , probowalem to robic poprzez trasowanie mapy bitowej lecz efekt niezadowala

czy da sie takie cos zrobic w corelu czy moze predzej w photoshopie

prosze o pomoc i jesli ktos by sprobowal sie pobawic to rowniez prosilbym o plik jak to wyszlo wam

z gory dziekuje

wawel - 1 Październik 2009, 08:56
Temat postu: Re: szkic
w photo paint
mozna zrobic cos takiego...
dzieki filtrom
- wyszukanie krawedzi
- szkicownik
- gumka itp

PrintX - 1 Październik 2009, 09:25

dzieki wyprobowalem 2 pierwsze sposoby na niektorych jpg niewyglada zachwycajaco poniewaz jest za duzo szczegolow ( włosy )

niewiem tylko jak sa pomoca gumki mozna jeszcze takie cos zrobic a jestem ciekaw wiec jak mozesz przybliz sprawe

wawel - 1 Październik 2009, 10:03

Tu chodzi o to aby uzyc kilku efektow.
Jesli jest zbyt wiele detali to mozna albo najpierw zdjecie lub potem ten obrys potraktowac kontrastem lub efektem progu (obrazek -> transformacje -> prog) co pozwoli pozbyc sie zbednych elementow. Gumka tez moze usunac zbedne linie czy plamy.
Duzo zalezy tez od materialu od ktorego sie zaczyna to przetwarzanie czyli od zdjecia.

przykladowy szkic

PrintX - 5 Październik 2009, 12:39

dzieki wielkie zadanie wykonane