Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Hyde Park - Monitor

michal78 - 10 Październik 2009, 18:45
Temat postu: Monitor
Jak w temacie poszukuje monitora za rozsądne pieniądze do grafiki w Corelu.
Możecie coś polecić.
Dzięki, pozdrawiam
michał

Sponsi - 10 Październik 2009, 21:35

Co to znaczy "rozsądne pieniądze"?

Dla jednego to 2000zł, dla drugiego 800zł.. dla innego 4000zł...

michw - 10 Październik 2009, 23:04

Chyba bardziej musisz sprecyzować grafikę jaką będziesz tworzył. W Corel możesz robić skomplikowane obrazy z mnóstwem kolorów, a możesz robić rysunki złożone z kresek.
Dobry monitor oczywiście jak trafisz możesz kupić nawet za 100zł na aukcji. Wygląda strasznie, zajmuje miejsca od groma, ale kolory odzwierciedla idealnie. Możesz kupić szpanerski płaski monitor LCD - do kresek wystarczy - ale w zdjęciach i bardziej wymagających rysunkach nie zobaczysz wielu rzeczy, które może dostrzec ktoś kto ma lepszy monitor. Tak że widzisz że wszystko zależy... Pamiętaj tylko że oczy masz jedne na całe życie... :lol: Osobiście używam EIZO / FlexScan T561 i jak dla mnie jest super... no może przydałaby się większa przekątna... :-P

michal78 - 11 Październik 2009, 09:23

Sponsi napisał/a:
Co to znaczy "rozsądne pieniądze"?

Dla jednego to 2000zł, dla drugiego 800zł.. dla innego 4000zł...

Grafika pod każdą możliwą postacią od kresek do zdjęć przejść tonalnych.
Kwota to maks 1000 zł.

restauro - 27 Listopad 2009, 18:15

Dell 2209WA według testów i opinii najlepszy monitor w tej cenie .
adas22 - 7 Czerwiec 2010, 11:46

Ja od siebie dorzuce IIYAMA 26'' LCD Prolite , spelni Twoje oczekiwania na 100 procent .
restauro - 7 Czerwiec 2010, 11:56

Dell 2209WA jest może mniejszy ale dużo lepszy do celów graficznych ,rewelacja jak za 1000-zł
Sponsi - 7 Czerwiec 2010, 16:58

Iiyama dla grafika to niestety nie to... DELL-a 2209WA mam sam od paru miesięcy i zgodzę się, że jest bardzo jasny, ale to chyba dlatego, że te TN-ki wszystkie mają ludzie przeważnie ciemno ustawione, stąd ta jasność, a raczej takie wrażenie.. no i w końcu widzę jak tragiczne przejścia tonalne produkowałem w swoich projektach do tej pory : )
1cm - 5 Sierpień 2010, 12:05

Kupujcie monitory z matrycami PVA. Czerń będzie czernią, a życie będzie barwniejsze :)
Zubożane matryce ISP są do... pupy. Sztuczne podbijanie jasności szkodzi, a zużycie energii boli portfele i środowisko ;)

pzdr.

ps. michw i jego Eizo rządzi. Lepsza stara "bańka" niż tanie lcd.

Artur Miernik - 13 Sierpień 2010, 22:20

Potwierdzam i... pogłębiam :)

Miałem bardzo porządny monitor LCD Eizo CE210W. Świecił wyśmienicie. Kolory - adekwatne. Panel można było pochylić tak, że zawsze był równolegle do oczu, a to nader wygodna sprawa.
Niemal istne cudo, gdyby... nie stareńki kineskopowiec Elsy, który na tych samych zdjęciach i tej samej karcie graficznej zawsze pokazuje więcej i głębiej.