|
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
|
Corel PHOTO-PAINT - Uszkodzony plik
DoctorQ - 21 Październik 2009, 20:40 Temat postu: Uszkodzony plik Mam plik na którym pracowałem 2 dni (cpt) i oczywiście dzisiaj (nie moge tego pojąc jak) ale uszkodził sie podczas awarii zasilania. Rozumiem jeszcze jakby to się stało kiedy trwałby zapis ... ale plik był otwarty i nic w nim nie robiłem... prąd siadł i teraz gdy chce go ponownie otworzyć ładuje go tylko do 4% i wyskakuje komunikat że "Brak wystarczającej ilości pamięci" - plik zajmuje 2,5 MB jest to layout strony który jest mi potrzebny Corel PHOTOPAINT 9.0.
Próbowałem zaimportować go do DRAW z warstwami żeby sprawdzić czy przeskoczy ale tam podaje że plik jest uszkodzony... czy są jakieś narzędzia do naprawiania plików cpt ?
- Czy ktoś wie o co chodzi ?
...dodam jedynie że inne pliki otwiera.
Struna - 21 Październik 2009, 22:11
A nie masz kopii zapasowej? Corel domyślnie tworzy przy zapisywaniu nowy plik z obrazem z poprzedniego zapisu. U mnie też często przy wykrzaczeniu się Corela jest potem problem z otwarciem pliku, ale Kopię zapasową zawsze otworzy - co prawda kilkanaście (czasem kilkadziesiąt) minut pracy wstecz, ale zawsze lepiej niż od podstaw.
|
|