Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Prostokąty z nadrukowanym numerem

toommm - 17 Listopad 2009, 15:31
Temat postu: Prostokąty z nadrukowanym numerem
Na wstępie chciałbym wszystkich powitać - to jest pierwszy mój post na tym forum.
Od jakiegoś czasu robię sobie takie małe projekciki w corelu i pojawił się problem:
chiałbym podzielic prostokąt na mniejsze prostokąciki o zadanych wymiarach i i w każdym z nich umieścić kolejny numer. Kombinowałem trochę z print merge, ale okazuje się, że chyba nie o to mi chodzi... Chyba że czegoś nie umiem...
Mogę liczyć na jakąś radę? :-)

wawel - 17 Listopad 2009, 16:01

Czemu print merge sie nie sprawdza, gdzie jest problem?
Juz byl watek o tym jak umiescic kolejne numery w kolach i wlasnie print merge rozwiazalo problem. Ile tych numerow ma byc?
pozdr.

toommm - 17 Listopad 2009, 19:06

Jeżeli dobrze rozumiem, chodzi Ci o to:
link
jest jednak pewien problem - chcę to później oddać do druku, żeby na folii o wysokości 40cm wydrukowano mi maksymalną ilość prostokątów(czyli 4 w pionie) i teraz chciałbym, żeby te wszystkie prostokąty, były razem scalone w jeden duży prostokąt, o tak:

--------------------------------------------------
|numer|numer|numer|numer|numer|numer
|numer|numer|numer|numer|numer|numer itd.
--------------------------------------------------

a numerów jest około 400

wawel - 17 Listopad 2009, 22:27

Czyli te wszystkie prostokaty maja sie stykac i ma ich byc
po 100 w jednej lini?
Dzieki modulowi w opcjach druku ustawisz je tak aby byly ustawione obok siebie, ograniczeniem jest tylko to co proponuje sterownik drukarki, ale na szerokosc pewnie ponad 1 m to ustawisz - do A0.
Mozna tez potem to zaimportowac do Corela i ewentualnie np: takie 2, 3 arkusze "skleic" ze soba w draw gdyby to co proponuje sterownik to bylo zbyt malo.

I podejrzewam (nie sprawdzalem) ze mozna by to tez zrobic przy uzyciu 3 gotowych makr
1. Corelowskie macro do numerowania stron (kazdy prostokat wrzucic na kolejnej stronie - np przy uzyciu obiektu glownego) i ponumerowac te prostokaty za pomoca makra.
2. zapisac
3. przy uzyciu macra wx_fileconverter.gms wydzielic automatycznie z pliku te wszystkie strony jako osobne pliki cdr
4. Wrzucic do nowego dokumentu uzywajac makra Thumbnailer.gms - dzieki ktoremu mozna rozlozyc na arkuszu te wszystkie prostokaty tak aby byly na styk.
pozdr.