Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - przygotowanie loga pod ploter

flesh - 17 Listopad 2009, 19:09
Temat postu: przygotowanie loga pod ploter
witam serdecznie....
wiem że jak na pierwszy post może nie najlepiej to wygląda..
ale przeszukałem już mase stron po polsku i angielsku i neistety nigdzie nie moge znalsc pomocy..
próbuję zmienić logo w taki sposób aby mozna było wyciąc za pomocą plotera czyli muszę to zrobić wektorowo...
http://weijiblog.com/wp-c...rsenal-logo.jpg

niestety brakuje mi wykończenia nie wiem jak połączyć linie (krawędzie) z kolorem tzn kiedy prubuję wyrównać linie to kolor pod linią zostaje tak jak był (zaczyna wychodzic poza obrys.)
jeśli macie jakieś tutki lub artykuły na ten temat...
Będę bardzo wdzięczny

Rosa - 17 Listopad 2009, 19:39

Witaj ! Tutorial jak narysować logo Arsenalu jest na tym forum Demiart.ru . Jest to rosyjskie forum. Trzeba się zarejestrować, by mieć dostęp do tutków. Jeden z użytkowników - ремир udostępnił rysunek cdr. zapisany w wersji 12 Corela.
flesh - 17 Listopad 2009, 19:50

dzieki wielki... ale chodzilo mi raczej o wyjasnienie jak to zrobic niz o gotowy efekt..
moj rosyjski jest zerowy wiec ani z rejestracja nie dam rady ani z szukaniem tutka..
chodzi mi konkretnie jak przerabiac JPgi najlepiej do wycinania...
nie tylko kolorowe ale i jakies prostrze tibale etc ?
jeszcze raz dzieki za pomoc

Rosa - 17 Listopad 2009, 20:52

Ten załącznik z logo, to raczej lekcja poglądowa niż gotowiec do wykorzystania. Wydaje mi się, ze najlepiej będzie zacząć od podstaw obsługi programu, które są na tej stronie (odnośniki po prawej stronie). Jak z jpg'a zrobić wektor, posiłkując się trasowaniem, opisał Jarek w tym tutku . Można tez ręcznie obrysować krzywymi Beziera.