Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Tworzenie szrafur - podstawy

Ebenezer - 19 Listopad 2009, 13:58
Temat postu: Tworzenie szrafur - podstawy
Witam, jestem użytkownikiem Corela od niedawna i znam tylko podstawę podstaw działania tego programu. Wcześniej posługiwałem się głównie MapInfo. Muszę się nauczyć robić szrafy np. prostopadłe linie, znaki rozmieszczone równomiernie. Jak to porządnie zrobić? Proszę o "łopatologiczne" wytłumaczenie tematu... (jak krowie na rowie) Wdzięczny będę bardzo...
wawel - 19 Listopad 2009, 15:08

Desen (dzieki ktoremu utworzysz szraf) mozna definowac samemu na bazie wykonanego rysunku moga to byc np linie rownolegle, krzyzujace itp. i nast. Narzedzia -> utworz -> desen. Tak utworzony desen mozna wrzucic do folderu custom data/patterns w Corelu.
A wypelniamy ksztalt wektorowy przez wybranie wypelnienia deseniem np: wielokolorowym i w oknie dialogowym wskazujemy zapisany desen, ustawimy tez tam wielkosc i kat pochylenia np: lini.
pozdr.

Ebenezer - 19 Listopad 2009, 22:08

Prosto i logicznie. Dzięki za pomoc. Nie ma to jak społeczność internetowa - na Was zawsze można liczyć. Pozdrawiam
Stawe - 24 Listopad 2009, 09:22

Ja wolę "szraf" wektorowy. Należy narysować np. linie pochyłe i równoległe oraz połączyć (NIE grupować) taki zestaw w jeden obiekt - można to na wszelki wypadek gdzieś zapisać.
Taki szraf można wstawić we właściwy obiekt przy pomocy narzędzi przycinania albo narzędziem "szybie kadrowanie" - ja wolę tę pierwszą metodę.
Wektorowy szraf jest lepszy niż "deseń" ponieważ niezależnie od powiększenia jego elementy mają ciągle tą samą (zadaną) grubość.
Desenie (pattern) mogą nas zaskoczyć niemile pikselozą...

skowroma - 16 Kwiecień 2010, 08:06
Temat postu: linie rozszerzające
Witam drodzy koledzy
Mam pytanie dotyczące również linii mianowicie chodzi mi o uzyskanie jak by to powiedzieć równomiernie rozszerzających się pasków tzn np dół kolor czarny i stopniowo przechodzący w górę w dowolny inny np przeźroczysty ?
Jak wykonać równomierność . w załączniku ręczne ustawienie ale to nie to samo
pozdrawiam

wawel - 16 Kwiecień 2010, 08:12

Sprobuj matamorfozy od ksztalu a do b.
changela - 16 Kwiecień 2010, 10:51
Temat postu: Re: linie rozszerzające
skowroma napisał/a:
Witam drodzy koledzy
Mam pytanie dotyczące również linii mianowicie chodzi mi o uzyskanie jak by to powiedzieć równomiernie rozszerzających się pasków tzn np dół kolor czarny i stopniowo przechodzący w górę w dowolny inny np przeźroczysty ?
Jak wykonać równomierność . w załączniku ręczne ustawienie ale to nie to samo
pozdrawiam

tomkce - 16 Listopad 2010, 23:05
Temat postu: wypałnianie wykresu szrafem
Witam,

Musze stworzyć czarnobiałe wykresy, w których "słupki" poszczególnych wartości będą wypełnione szrafem (np linie ukośne, kratownica, szachownica, linia pozioma itp.)

Chciałbym sam stworzyć te szrafy a później tylko wypełniać prostokąty gotowymi deseniami?

Jednak mam problem ponieważ gdy tworze deseń i później wypełniam nim prostokąt to traci on na jakości (widać piksele).
Chciałbym się zapytać jak zrobić szraf aby w prostokącie nie tracił on na jakości? Jeżeli to możliwe proszę o instrukcje krok po kroku.

dihe - 17 Listopad 2010, 14:36

do prostych wypełnień jak te o których piszesz to wypełnienie postscriptowe. Tam musisz się pobawić. Ew. stosuje też opcję ze stworzeniem sobie deseniu z krzywych, a potem przycinaniu go do kształtu obiektu. Wypełnienie post scriptowe wydaje się jednak lepszym rozwiązaniem.

Opis wyp. postscr.
wybierz kubełek z farbą, a raczej wypelni9enie postscr. i ustaw opcje Voila.

tomkce - 20 Listopad 2010, 13:23

Dzięki dihe, nie wiedziałem ze istnieje taka opcja wypełniania postscriptowego, jest dobra, ale ma mało ciekawych szrafów (poza liniami i kratownicą, dużo szrafów ozdobnych których nie mogę wykorzystać w rycinie którą zamieszczę w artykule).
Postanowiłem skorzystać z opcji tworzenia własnego szrafu i późniejsze przycinania go do odpowiednich kształtów. Metoda pracochłonna, trudniejsza ale bardziej efektywna.
Czy można ściągnąć z internetu gotowe szrafy do wypełniania postscriptowego?