|
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
|
CorelDRAW - grafika wektorowa - projekt wizytówek i co dalej
gocha71 - 28 Grudzień 2009, 19:56 Temat postu: projekt wizytówek i co dalej Witam! Dopiero zaczynam zabawę z Corelem (x4) i mimo zaopatrzenia się w książki nie potrafię sobie poradzić. Siedzę już którąś godzinę i pękam ze złosci. Próbuję zaprojektować wizytówkę. Wybrałam rozmiar obiektu, wstawiłam cliparty, tekst i tyle...dalej utknęłam. Nie umiem za żadne skarby ustawić wizytówki w pionie, bo jak próbuję ją ruszyć lub skopiować to tylko kopiuje się ramka a wszystko inne zostaje. No i oczywiście ustawić do druku. Wielkośc arkusza to 309 mm na 440 mm więc powinno ich wejść 21 czy 22 sztuki --------- ale mnie nic się dalej nie udaje. Nie mówiąc już o drugiej stronie wizytówek. Mam książkę ABC corela ale tam nie ma żadnych wskazówek jak to robić krok po kroku. Mam X4 komercyjną. Pomóżcie mi bo agresja wylewa mi się już uszami.
wawel - 28 Grudzień 2009, 20:09
Zeby skopiowac wiecej niz jeden element to trzeba je wszystkie zaznaczyc. I dopiero potem kopiowac, obracac itd. Skrot ctrl A zaznacza wszystkie elementy na stronie w Corelu, ctrl g grupuje, ctrl u rozgrupowuje. Jesli wizytowka ma byc w pionie mozna ustawic taki rozmiar strony czyli 50 mm na 90 mm i na tym dopiero umieszczac rozne elementy.
Str. druga tworzysz np: wciskajac na klawiaturze page up i nastepnie w okienku ktore sie pojawi ustawiasz parametry i akceptujesz ok.
O rozmieszczaniu na arkuszu wizytowek byl juz temat ...tutaj
http://corel.wodip.opole....ght=wizyt%F3wki
cyklop - 2 Styczeń 2010, 16:37
Nie rozumiem dlaczego od razu nie ustawiłaś sobie ramki w pionie? W każdym razie teraz (jak pisał Wawel) musisz najpierw wszystko zgrupować. Uważaj przy druku dwustronnym. Żadna drukarka nie wpasuje Ci rewersu idealnie w to samo miejsce co awers. Trzeba więc na jednej ze stron porobić tzw. nadlewki (tło wystające poza ramkę - do obcięcia), a jeśli nie ma tła, to wszystko co ma być na drugiej stronie oddalić o 3-5mm od krawędzi. Wszystko zależy od przcyzji drukarki.
A na arkuszu A3 spokojnie ieszczą się 24 wizytówki (standardowe 90x50).
wawel - 3 Styczeń 2010, 00:08
cyklop napisał/a: | Trzeba więc na jednej ze stron porobić tzw. nadlewki (tło wystające poza ramkę - do obcięcia) |
...chyba spady nadlewki to co innego
pozdr
cyklop - 4 Styczeń 2010, 09:52
Oczywiscie, że spady... Za wcześnie się zerwałem po Sylwestrze
|
|