|
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
|
CorelDRAW - grafika wektorowa - Czy można zmienić jednocześnie wymiary kilku obiektów????
amore4 - 5 Styczeń 2010, 14:31 Temat postu: Czy można zmienić jednocześnie wymiary kilku obiektów???? Czy jest możliwość, aby zmienić jednocześnie wymiar kilku, kilkunastu obiektów?
Przykład:
Mam 100 obiektów o wymiarach 5 x 5 mm, chcę aby wszystkie miały wymiar 6 x 6 mm. Nie uśmiecha mi się zmienianie wymiarów każdego z osobna. Jak zrobić to jednocześnie dla wszystkich???
amore4
DzumA - 78 - 5 Styczeń 2010, 14:40
NAJSZYBCIEJ - zaznacz wszystkie obiekty i w PASKU WŁAŚCIWOŚCI zmień sobie % WIELKOŚCI I SZEROKOŚCI tak, żeby uzyskać pożądany wynik.
amore4 - 6 Styczeń 2010, 10:28
No dobrze, masz rację. Nie ujęłam jednak dość istotnej kwestii. Jak zrobić to tak, aby wszystkie obiekty pozostały w swoich miejscach? Aby ich środki pozostały ich środkami? Wiadomo że jak pomniejszamy element, czy grupę elementów pomniejszając się, będą się przemieszczać. Ja chcę aby się pomniejszyły ale zostały w miejscu.
Przykład:
Napisałam wyraz np. SŁOWO, na jego obrysie umieściłam kółeczka o konkretnej średnicy. Kółeczek umieściłam np. 400 szt.
Teraz chcę aby ich średnica się zmniejszyła, ale żeby kółeczka pozostały w swoich miejscach na literkach.
amore4
wawel - 6 Styczeń 2010, 11:10
zobacz tutaj:
http://corel.wodip.opole....scaleforumcorel
amore4 - 6 Styczeń 2010, 11:44
Łał, mogę tylko pogratulować ogromnej wiedzy.
|
|