Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Corel PHOTO-PAINT - utrata ostrości

lechnik - 7 Styczeń 2010, 09:41
Temat postu: utrata ostrości
witam
w pracy zostałem "zmuszony" na zmiane pchotoschopa na CPP i mam problem podczas pracy na zdjeciach niskiej rozdzielczości (96dpi) a dokładnie ich zniekształczniu barzdzo wyraznie tracis sie ostrość/jakość zdejć - to samo zdjece w taki sam sposób pozniekształcałem na domowym pchotoshopie i nie zauwazyłem takich wielkich strat jakosci.

Moze ktos cos wie na temat ustawienia phopto-painta by zaradzic takim problemom

wawel - 7 Styczeń 2010, 10:44
Temat postu: Re: utrata ostrości
lechnik napisał/a:

w pracy zostałem "zmuszony" na zmiane pchotoschopa na CPP

Gratuluje ;-) Nie wiem co to za rodzaj pracy ale rozumiem problem.

lechnik napisał/a:
... a dokładnie ich zniekształczniu barzdzo wyraznie tracis sie ostrość
Moze ktos cos wie na temat ustawienia phopto-painta by zaradzic takim problemom

Nie podajesz dokladnych parametrow zdjecia i konkretnych operacji, moglbym sprawdzic u siebie czy jest podobnie.
Jesli natomiast nie jest to zalezne od wersji CPP to zostaje albo:
- znieksztalcac na wiekszej rozdzielczosci a potem zmniejszyc (choc i po tym zmniejszeniu bedzie pewne zmiekczenie)
- wyostrzyc po wykonanej operacji
- sprawdzic darmowego gimpa
- wykazac w pracy ze do pewnych prac bedzie niezbedny produkt Adobe, i np: koszt photoshop elements to 1/10 ceny pelnego ale 80% funkcjonalnosci. Jest tez duzo rozszerzen ktore zwiekszaja mozliwosci programu. Choc o cmyku mozna zapomniec. Podgladzie cmyk, wlasnych akcjach, choc jest mozliwosc uzycia akcji zrobionych w pelnym ps. i paru jeszcze innych rzeczach.
pozdr.