Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - linie wewnątrz napisu

lumik - 8 Styczeń 2010, 16:54
Temat postu: linie wewnątrz napisu
Wtam
mam problem i nie moge znalezc opisanego tego na forum,
powiedzmy mam napis PIŁKA napisany dużą czciona 900pkt,
jak zrobic linię tworzącą literę dokladnie posrodu każdej z nich, próbowalem obrysu wewnętrznego ale to nie jest to oc o mi chodzi bo powstala linia ma być trasą dla 5mm okręgów więc musi być pojedyńcza. Jak robie to ręcznie to nie wychodzi idealnie równo

JarekDRAW - 8 Styczeń 2010, 18:50

Oj było o tym z rok półtora temu :-) tylko fakt ciężko to znaleźć :-) Heh i nawet też chciał ktoś okręgami wypełniać , Jagna brała w tym procederze udział może to ułatwi poszukiwania :-)

pzdr

wawel - 8 Styczeń 2010, 20:33

A jak ten obrys wew. rozdzielisz (skrot: ctrl K) to nie dostaniesz lini pojedynczej?
pozdr.

lumik - 10 Styczeń 2010, 00:37

post z kółkami był wtedy mój:) ale tam chodziło o co innego , bo o wypełnienie litery i kółkami po obwodzie

jak rozdziele obrys to niestety nie jest to pojedyńcza linia

teraz wpadło mi do głowy , że ewentualnie mogę zrobić obrysy wewnętrzne,żeby uzyskać jak najcieńszy kształt wewnątrz odpowiadający kształtowi litery. Póżniej ręcznie zrobić to co co chciałem uzyskać opierając sie na tym.

wawel - 10 Styczeń 2010, 08:45

lumik napisał/a:

jak rozdziele obrys to niestety nie jest to pojedyńcza linia

To co dostajesz?

Albo sie nie rozumiemy albo cos robisz inaczej niz trzeba.
Powinienes dostac linie wew. liter odseparowana od samej litery biegnaca naokolo litery w jej wnetrzu, po ktorej mozna np: przez metamorfoze uzyskac "trase" dla kolek.
Linia bedzie tu sciezka.
pozdr.

lumik - 6 Wrzesień 2010, 19:05

wawel, a mógłbyś pokazać mi na przykładzie efekt uzyskanej trasy dla kółek? bo jakbym nie robił to nie wychodzi pojedyńcza linia tylko kółka układają się wokół ścieżki
konradklys - 22 Wrzesień 2010, 17:44

lumik napisał/a:
wawel, a mógłbyś pokazać mi na przykładzie efekt uzyskanej trasy dla kółek? bo jakbym nie robił to nie wychodzi pojedyńcza linia tylko kółka układają się wokół ścieżki

czy chodziło o coś takiego

lumik - 2 Październik 2010, 19:29

tak, chodziło o coś w tym rodzaju
restauro - 3 Październik 2010, 15:46

http://corel.wodip.opole....p?p=18523#18523
acidi - 4 Luty 2011, 14:53

Podepnę się pod temat bo mam praktycznie ten sam problem . Potrzebuje uzyskać linię wewnątrz litery taka jak na obrazku po prawo (to co uzyskałem po lewo jest przykładem, który nie nadaje się do takiego wykorzystania). Linie będzie służyła do poprowadzenia po niej kołek o średnicy 5mm i odstępach co 15mm. Proszę o pomoc ewentualnie wskazówki
restauro - 4 Luty 2011, 19:42

Obejrzyj dokładnie tutka Rolanda i zastosuj do jednej lini , odstępy ustawisz sobie w opcjach