| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - grupa sterująca obiektów
grzegorz1975 - 18 Styczeń 2010, 15:58 Temat postu: grupa sterująca obiektów na stronie w Corel 12 mam kilka rysunków
zgrupowałem je wszystkie na tej stronie
potem nie mogę ich rozgrupować - wyświetla mi się nie aktywny komentarz "rozgrupuj"
po włączeniu Menadzer Obiektów wyświetla mi się - "grupa sterująca 5000 obiektów"
i jak mam te rysunki na tej stronie rozgrupować
Grzegorz
s-p-i-n - 18 Styczeń 2010, 16:01
a dolacz ten plik moze na forum
fk - 10 Wrzesień 2012, 15:45 Temat postu: Rozgrupowywanie - problem Mam ten sam problem, tyle, że w X5. Czy ktoś potrafi pomóc?
Cysorz - 10 Wrzesień 2012, 15:49
PPM na cieniu i "Rozłącz grupę cienia" lub ctrl+K.
fk - 10 Wrzesień 2012, 16:18
Dziękuję za odpowiedź, jednak nie bardzo rozumiem co i jak mam zrobić :o( ctrl +K nie działa... Co to znaczy PPM?
chezare - 10 Wrzesień 2012, 16:23
PPM - prawy przycisk myszy jeśli Malutki napisał w języku o którym myślę
s-p-i-n - 10 Wrzesień 2012, 16:26
a skad Malutki wiesz ze to ma zwiazek z cieniem, skoro nikt o tym nie wspominal?
fk - 10 Wrzesień 2012, 16:31
Udało się! Dziękuję
fk - 10 Wrzesień 2012, 16:34
Jeszcze informacja dla tych, którzy też będą mieli podobne problemy:
Nie miałam na rysunku żadnych cieni, była tylko grafika wektorowa, jednak nałożyłam na niego cień i postąpiłam tak jak napisał Malutki i poskutkowało :o)
Ale kombinacje hehe.
Cysorz - 10 Wrzesień 2012, 17:49
No to klikać Pajacyka!
Jacek4 - 23 Styczeń 2013, 20:51
| Malutki napisał/a: | No to klikać Pajacyka!
|
Klikam
A miałem taki problem z tą grupą sterującą. Czy ktoś zna lepszy sposób właściwie to czemu program tworzy taka grupę sterującą ?
Shame - 23 Styczeń 2013, 22:07
| Jacek4 napisał/a: | | A miałem taki problem z tą grupą sterującą. Czy ktoś zna lepszy sposób właściwie to czemu program tworzy taka grupę sterującą ? |
Corel tworzy grupę sterującą jak dodajesz cień, bo cień musi być czegoś. Wtedy obiekty są zablokowane w grupie (chociaż można je edytować klikając odpowiednio na obiekt na obszarze roboczym. Jak rozumiem ma to niwelować ciągłą aktualizację cienia (co spowalniałoby program). Jak rozgrupujesz, to cień nie będzie się już aktualizował i obiekty staną się łatwo dostępne. Podobnie jest z obiektem sterującym przy klonowaniu.
Cysorz - 23 Styczeń 2013, 22:51
W nazwie jest INTERAKTYWNY, to znaczy że będzie reagował na zmiany obiektu głównego (sterującego) Dotyczy to zresztą wszystkich elementów, które mają nazwę "interaktywny".
done - 12 Marzec 2014, 09:45
Witam
Sorry za "odgrzewanie kotleta" tez miałem podobną zagadkę nie mając cienia, grupa sterująca pojawiła się przy dodaniu wymiarowania obiekt można edytować po usunięciu wymiarowania.
Pozdrawiam
|
|