Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Problem z grotem krzywej

pawluch4 - 27 Styczeń 2007, 10:03
Temat postu: Problem z grotem krzywej
Jestem niedoświadczonym użytkownikiem Corela(znacznie bliższy mi jest Photoshop). Zainstalowałem go bo potrzebny mi był jakiś dobry program do grafiki wektorowej. Znalazłem w nim wiele podobieństw do PS'a więc od razu przypadł mi do gustu, jednak napotkałem problem, którego jak dotąd nie mogę rozwiązać. Otóż przy dodawaniu grotu do krzywej jego koniec wystaje poza obrys linii i wydłuża ją. Próbowałem edytować grot, jednak po maksymalnym "wsunięciu" go w głąb linii ta zaczyna wystawać. W pracy, którą zamierzam wykonać w Corelu bardzo ważna jest precyzja, więc zależy mi żeby po dodaniu grotu linia miała dokładnie taką samą długość, jaką nadałem jej przy rysowaniu. Bardzo proszę o pomoc
jagna - 27 Styczeń 2007, 11:41

Po narysowaniu odpowiedniej linii z grotem jaki ci się podoba i nadaniu jej grubości zamień linię w obiekt (Ctrl+Shift+Q), a potem to już łatwo nadać wymiar....

Daj znać jak potrzebujesz więcej informacji .....

pawluch4 - 27 Styczeń 2007, 11:53

teraz linie są takie jak trzeba. przyznałem już oczywiście punkt za pomoc. wielkie dzięki jagna.
jagna - 28 Styczeń 2007, 07:59

nie ma sprawy :)