Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - 3 zagadnienia w Corelu, odnośnie krzywych i figur.

lisciu - 25 Styczeń 2010, 20:23
Temat postu: 3 zagadnienia w Corelu, odnośnie krzywych i figur.
Otóż zauważyłem, że krzywe w Corelu tzw. Beziera są strasznie ułomne w stosunku do tych z Illustratora i trzeba się nimi ciągle bawić w ustawienia w gładki, ostry itd. co sporo wydłuża czas pracy. Może ja znowu o czymś nie wiem? Ja staram się pomijać pewien odcinek i dorysowywać go, (2 razy wygodniej nacisnąć spację) niż bawić się nachyleniem krzywej.
I tak zyskałem coś takiego dość często
w postaci nie złączonych krzywych. Jak je można złączyć teraz?

I następny aspekt czy da się tą bryłę dostać szybciej niż krzywymi?

Generalnie chodzi o profil przodu, bo resztę można sobie krzywymi pociągnąć.

I ostatni aspekt, jak robić lustrzane odbicie względem jakiejś prowadnicy lub punktu? Da się to w ogóle zrobić? Bo jedyne do czego doszedłem to odbijanie ale względem wybranego punktu obiektu( to okienko gdzie jest 9 punkt do checkowania pojedyńczego).

Z góry dziękuje za sugestię i pomoc.

Mozzie - 26 Styczeń 2010, 08:57

nie mam zielonego pojecia skad ci się wziela ta przerywana linia.. szczerze mowiąc spotkałam się raz z tym w projekcie który mi przysłal pewien klient - to bylo pareset stron obrysów i schematów klocków hamulcowych i wszystkie rysunki byly taką przerywaną linią.. tak więc tego się też chętnie dowiem, skąd się to wzięło...

co do sugestii dotyczących ustawiania węzłów.. ja nie narzekam - przypisałam sobie własne skróty do ustawiania typu węzła (q-krzywa, v-ostra, itd.) i idzie mi to dość sprawnie bez żadnych problemów i opóźnień.

obrazek bym zrobiła z rombu przewróconego na bok, zamienionego na krzywe i *wykrzywiłabym* dwa boki, ale to tak w skrócie..

wawel - 26 Styczeń 2010, 09:10

Nie bardzo wiem dlaczego piszesz ze trzeba sie ciagle bawic tymi rodzajami wezlow...
Charkter krzywej zalezy od tego jak ja poprowadzisz, jesli juz jest potrzeba zmiany rodzaju wezla to mozna to zrobic za pomoca klawiatury - bedac w trybie edycji F 10 naciskamy klawisz C (odpowiada za zmiane rodzaju wezla: ostry - gladki, gladki - ostry) na zaznaczonym wezle. Dzieki temu pracujemy szybciej. Mozna tez klikac prawym klawiszem myszy i wybrac rodzaj wezla.
Jeszcze nie spotkalem grafika ktory majac do czynienia zawodowo z Illustratorem i Corelem krytykowalby prace na krzywych w Corelu. Bo akurat ten element jest mocno chwalony.

Zamykanie krzywej lub laczenie bylo na forum opisywane. (dot. tego czarnego rysunku z przykladu)

Ten rysunek ponizej mozna zrobic uzywajac narzedzia wielobok lub krzywymi symetrycznymi i bez perspektywy na poczatku, perspektywy w drugim etapie/lub obwiedni i interakcyjnej glebi.

Odbicie lustrzane mozna tez robic narzedziem swobodna transformacja - tam jest mozliwosc odbicia wzgledem wybranego punktu na plaszczyznie.
pozdr.

dktw - 30 Styczeń 2010, 12:01

Mozzie napisał/a:
nie mam zielonego pojecia skad ci się wziela ta przerywana linia..

to wygląda jak dwie nie połączone ze sobą linie, możesz połączyć je w taki sposób, zaznaczyć je obie wybrać z menu rozmieszczenie - połącz (ctrl+l) i potem którymś narzędziem do rysowania np. rysunek odręczny łączysz wierzchołki dwóch odcinków,

Mozzie napisał/a:
szczerze mowiąc spotkałam się raz z tym w projekcie który mi przysłal pewien klient - to bylo pareset stron obrysów i schematów klocków hamulcowych i wszystkie rysunki byly taką przerywaną linią.. tak więc tego się też chętnie dowiem, skąd się to wzięło...

pewnie dostałaś płaską dokumentacje techniczną z jakiegoś programu cad, popularny format takich plików to .dwg, możesz to importować do koralgola ale dostajesz rysunki w postaci otwartych konturów właśnie, więc aby nadać im wypełnienia musisz je pozamykać

pozdrawiam

Mozzie - 30 Styczeń 2010, 19:17

Cytat:
to wygląda jak dwie nie połączone ze sobą linie, możesz połączyć je w taki sposób, zaznaczyć je obie wybrać z menu rozmieszczenie - połącz (ctrl+l) i potem którymś narzędziem do rysowania np. rysunek odręczny łączysz wierzchołki dwóch odcinków,

bylo to mozliwe, rysunki byly dosc skomplikowane i musialabym kazdy laczyc *po kawalku*, a gdy mialam w perspektywie ponad 100 takich cudow, to sie wkoncu wkurzylam i je tylko pogrupowalam....