Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Jak założyć dwa elementy na ich końcach.

Shakal221 - 27 Styczeń 2010, 12:55
Temat postu: Jak założyć dwa elementy na ich końcach.
Witam.

Jak założyć na siebie dwa obiekty tak aby jeden na drugim"wisiał". Podaje link z literakami S i chcem jedną za drugą zaczepić. Jak to zrobić w corelDraw 12?

http://img198.imageshack.us/img198/4153/aaaqr.jpg

Pozdrawiam.

roland - 27 Styczeń 2010, 14:26

Tutaj masz wideo tutorial:
http://corel.wodip.opole....opic.php?t=1204

Shakal221 - 27 Styczeń 2010, 14:30

O super ;) Wielkie dzięki za pomoc ;)
Shakal221 - 27 Styczeń 2010, 15:05

Mam tylko jedno pytanie. Na przykładzie w pewnym momencie jest " wciśnij + aby skopiować obiekt " czy coś takiego. O co z tym chodzi bo po gumce jak robie przytnij i wywalam te czerwone kółko ( najpierw robiłem jak w przykładzie ) te kółko robie na zielono biore przesuń pod spód i nic się nie dzieje. Kółko zielone nie zachodzi w żółte. Oraz chyba tego sposobu nie można użyć do obiektów zrobionych jak ja mam te literke S, pokazuje się napis ( nie można użyć gumki do tego obiektu ).
roland - 27 Styczeń 2010, 15:47

Kiedy wciskasz "+" (ale tylko ten z prawej strony klawiatury - numeryczny) tworzy się kopia aktualnie zaznaczonego obiektu. A kopię obiektu tworzysz, aby móc ją "wygumować", a później po przycięciu - usunąć (kopia jest tylko obiektem pomocniczym)
Shakal221 - 27 Styczeń 2010, 16:57

Hmm, szkoda ale nie wiem czemu efekt końcowy zawsze jest u mnie inny. Wycinają się miejsca tam gdzie jeden obiekt leżał na drugim i przez to opcja przesuń pod spód nie działa ( nie ma gdzie go niżej przeusąć ). Czemu nie usuwa mi się tylko ten fragment który zagumkowałem. Obiekty kopuje normalnie klawiszami rl ( ctrl + c, ctrl + v ) i wszystko jest niby ok do momentu gdy wygumkuje i wtedy zaznaczam wszytkie obiekty, kompozycja, przytnij, zaznaczam tą kopie która była gumkowana, usuwam ją, kółko pod nią zmieniam na inny kolor i biore przesuń pod spód i nic a gdy odsune od siebie elementy widać ze usuneło się to gdzie się schodziły. Co robie źle?
roland - 27 Styczeń 2010, 21:18

Sam sobie odpowiedziałeś :!: