Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Corel PHOTO-PAINT - Jak zmienić tak zdjęcie - rozświetlenie ?

sliwka182 - 11 Luty 2010, 07:40
Temat postu: Jak zmienić tak zdjęcie - rozświetlenie ?
Witam
Proszę o pomoc jak zrobić taki efekt otoczki wokół zdjęcia, wiem że są to jakby sklejone trzy zdjęcia ale jak zrobić te rozświetlenie wokół każdego z nich ? Czy da się to zrobić w photo-paint a może w draw chyba że potrzebny inny program :( ?

wawel - 11 Luty 2010, 08:53

Takie rozswietlenie mozna zrobic za pomoca interakcyjnego cienia wybrac tylko kolor bialy.
Mozna tez pedzlem.
pozdr.

sliwka182 - 11 Luty 2010, 09:03

Pędzlem nie wychodzi mi z taką poświatą tylko taka jednolita kreska a gdzie mogę znaleźć ten interakcyjny cień bo mam tylko opcję cień ?
wawel - 11 Luty 2010, 09:19

Zmien koncowke pedzla na taka zanikajaca na brzegach w photo paint jest cala masa rozmaitych koncowek - to w koncu program do malowania.
Inter. Cien - skrot do narzedzia to S.
pozdr.

sliwka182 - 11 Marzec 2010, 09:43

Witam
Te rozświetlenie wychodzi za pomocą cienia a jak zrobić taką otoczkę wokół zdjęcia która jest po prawej stronie tego w załączniku ? Cieniem mi nie wychodzi bo się chowa pod spód i nic nie widać i wygląda tak jak po lewej stronie zdjęcia... ?

Rosa - 11 Marzec 2010, 10:17

Żeby uzyskać taki efekt jak w Twoim załączniku, musisz na zdjęcie nałożyć maskę, ustawić promień narożników, szerokość wtapiania maski i wypełnić białym kolorem. Po usunięciu maski wychodzi cosik takiego;
sliwka182 - 15 Marzec 2010, 10:03

Super już mam. DZIĘKI BARDZO za pomoc :)
alcon - 18 Maj 2012, 07:49

witam jestem jak narazie laikiem w tej dziedzinie tez chciałem uzyskać taki efekt jak u Rosa :) czy dało by się zrobić jakiś mały tutorial do tego? dzięki z góry