Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Pomóż mi wykonać rysunek - Pomoc przy nietypowej tabeli.

greenice - 11 Luty 2010, 16:29
Temat postu: Pomoc przy nietypowej tabeli.
Witam, muszę wykonań tabelę, którą zamieszczam w załączniku. Zrobiłbym ją w Wordzie lub Excelu gdyby nie nietypowy "daszek". Jak najlepiej się za to zabrać? Czy jest jakaś opcja zamieniająca taki schemat na grafikę wektorową? Ewentualnie jak rozjaśnić krawędzie tego rysunku, żeby móc go "obrysować" uzyskując nowy obiekt? Pozdrawiam i proszę o wyrozumiałość, kontakt z Corelem miałem dobre 5 lat temu i to i tak tylko podstawy były. Przeszukiwałem pomoc i czytałem stronkę z podstawowymi informacjami, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.
DzumA - 78 - 11 Luty 2010, 18:23

Spokojne nie męcz się CORELEM tylko zrób to szybko i sprawnie w Excelu -
Zrób sobie najpierw szerokość i wysokość komórek jednakową, aby były one kwadratami.

Ten daszek teraz jak widzisz tworzy się banalnie ! - reszta to już bułka z masłem

changela - 11 Luty 2010, 19:21

Banalnie ? czyli jak? bo też chciałabym wiedzieć.
DzumA - 78 - 11 Luty 2010, 20:09

Cała filozofia polega na tym że musisz ustawić jednakowy rozmiar WIERSZY i KOLUMN - aby były kwadratami, a następnie budować konstrukcję używając krawędzi inaczej OBRAMOWANIA i po krzyku.

TO jest forum, COREL nie EXCEL ale moim zdaniem wykonasz swój projekt najszybciej właśnie w Excelu bez specjalnej znajomości programu.

W Corelu też można to szybko zrobić, ale po co masz się męczyć skoro z Twojego postu wynika że znajomość programu Office jest ci bliższa niż środowisko Corela.

greenice - 16 Luty 2010, 22:40

Dzięki Dzuma!
Ciekawe rozwiązanie, nie pomyślałem o tym w ten sposób. :)
Sam jednak zrobiłem to w Corelu tworząc taką tabelkę z kratkami 10x10 w postaci kwadratu, a nie prostokąta, obróciłem to o 45%, nałożyłem o tabelę ułożoną w poziomie.
A żeby kratki były widoczne tylko "u góry" wstawiłem biały prostot między warstwę tabeli poziomej i obróconej :D