Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Corel PHOTO-PAINT - Dziwny problem - CPP X3

mirek88 - 16 Luty 2010, 23:04
Temat postu: Dziwny problem - CPP X3
Witam!

Mój problem jest następujący. Czasami Corel zaczyna świrować, co objawia się tym, że np. przy przenoszeniu obiektów zamiast normalnie płynnie się przesuwać, są jakby przyciągane do "niewidzialnej siatki", co nie pozwala mi na umieszczenie obiektu dokładnie w miejscu, gdzie chcę go umieścić.

To samo dotyczy też innych narzędzi - pędzel maluje tylko w górę, dół i na boki, po liniach wspomnianej siatki. Podobnie nie mogę też nadać rysowanym figurom dowolnego rozmiaru.

Czy ktoś z was spotkał się z czymś podobnym? Może to jakiś skrót klawiaturowy, o którym nie wiem... Proszę o pomoc.

Pozdrawiam

lechnik - 17 Luty 2010, 14:59

wyglada to ze w czasie pracy właczyłes przyciganie do siatki - wystarczy wyłaczyć - czesto sie w corku zdaza ze po dłuzszej pracy przełacza sie klawiatura (co łatwo zaobserwowac z - y zmieniają sie miejscami) i po włczeniu Ctrl Z zamias cofać zmiane włanczamy przyciganie do siatki - sktór do włacznie/wyłanczania przycigania do sitki jest Ctrl Y

by ponownie przełaczyć na "ludzka" klawiature wcisnij Ctrl Shift

mirek88 - 17 Luty 2010, 21:24

Wielkie dzięki za pomoc :)

Wszystko się zgadza. W międzyczasie dzwoniłem nawet na polską pomoc techniczną Corela, ale tam mi facet nie potrafił pomóc :P

wawel - 17 Luty 2010, 22:03

Lechnik masz szanse na prace w pomocy technicznej Corela :-)
Bo skoro Oni nie znali odpowiedzi...to moze czas na swieze kadry. :-)
pozdr.