Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQ - najczęściej zadawane pytania - Co zrobic aby tekst był okręgiem?

mmacias22 - 1 Luty 2007, 13:41
Temat postu: Co zrobic aby tekst był okręgiem?
Potrzebuje napisac tekst w okręgu tak jak to jest w wielu znakach ale nie wiem jak to zrobic?
JarekDRAW - 1 Luty 2007, 14:04

Witam,
Narysuj okrąg , w środku tekst potem zaznacz to wszystko . Następnie w pasku zadań
wybierz Tekst/ dopasuj tekst do ścieżki.
Pozdrawiam

mmacias22 - 1 Luty 2007, 14:13

Dzieki ale jak wstawiam tekst w kolo i zaznaczam razem to nie moge wybrac opcji dopasowania do śiezki. Jest na szaro nie do wyboru. A jesli chce napisac tekst bez okręgu ale zeby mial taki kształt?
JarekDRAW - 1 Luty 2007, 14:19

Najpierw zrób tak jak opisałem , potem wejdź na pasku zadań/Rozmieszczenie/rozłącz tekst
mmacias22 - 1 Luty 2007, 14:23

Dzieki juz mi sie udało! Pozdrawiam
JarekDRAW - 1 Luty 2007, 14:27

Proszę bardzo. 8-)
Pozdrawiam

mmacias22 - 1 Luty 2007, 14:27

Tzn inaczej. Zrobilem okrąg i wstawiając tekst gdy najechalem na obramówke kola moglem po niej pisac. Ale jak teraz pozbyc sie koła? Pozdzielenia nie ma...
JarekDRAW - 1 Luty 2007, 16:15

Hello zaznacz całość i zrób tak jak Tobie opisałem w poprzednim poście..
Wejdź poprzez rozmieszczenie/rozłącz tekst tylko, pamiętaj zaznacz wszystko..
Pozd...........

jagna - 2 Luty 2007, 02:06

hi, możesz też pozbyć się koloru konturu lub wypełnienia i okręg będzie wtedy niewidoczny ale pozostanie jako ścieżka dla twojego tekstu.
Robisz to przez zaznaczenie tylko okręgu (klikasz na kontur z wciśniętym Ctrl) a potem prawoklik myszy na ikonkę X w palecie kolorów (jeśli chcesz się pozbyć koloru obrysu) i lewoklik (jeśli chcesz się pozbyć wypełnienia).

Jest to przydatne jeśli w przyszłości planujesz coś w tekście poprawić albo dopisać.

pozdowionka

Manitu - 1 Kwiecień 2008, 14:38

A ja mam taki problem: robię logo i potrzebuję tekstu napisanego po okręgu górą i dołem. jak to zrobić? (tzn. na górze okręgu dwa wyrazy, a na dole po tym samym okręgu napis w drugą stronę, tak żeby był czytelny, a nie do góry nogami).
z góry dzięki za pomoc!

JarekDRAW - 1 Kwiecień 2008, 14:42

Witam, dopiero co o tym było na forum.
TEKST W OKRĘGU

Pozdrawiam