Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Zarządzanie kolorami

anty.no.mia - 1 Marzec 2010, 13:12
Temat postu: Zarządzanie kolorami
Witam,

Czytałam trochę na tym forum o zarządzaniu kolorami, ale nie znalazłam odpowiedzi dla siebie. Chodzi o rozróżnienie jednej opcji i pomoc w wybraniu tej właściwej. Rozumiem na czym polega zarządzanie kolorami, ale tej jednej opcji trochę nie rozumiem.

Dla przykładu printscreeny:

nr1:

nr2:

Pytanie w związku z tym - przy której opcji mam pracować, tak, by kolory, które widzę na ekranie były przynajmniej porównywalne do wyniku w druku (prawdopodobnie offset). Jak widzicie na ekranie jest ogromna różnica w kolorach. Dziękuję za pomoc.

Aha, eksportuję do pdf-a i dodaję profil icc (drukarki wyciągów barwnych). Czy prawidłowo?

Pozdrawiam,
anty.no.mia

wawel - 1 Marzec 2010, 13:25
Temat postu: Re: Zarządzanie kolorami
anty.no.mia napisał/a:

Czytałam trochę na tym forum o zarządzaniu kolorami, ale nie znalazłam odpowiedzi dla siebie.

A bylo juz tu troche watkow na ten temat, linki do screenow rowniez.

anty.no.mia napisał/a:

Pytanie w związku z tym - przy której opcji mam pracować, tak, by kolory, które widzę na ekranie były przynajmniej porównywalne do wyniku w druku (prawdopodobnie offset). Jak widzicie na ekranie jest ogromna różnica w kolorach. Dziękuję za pomoc.

Na zadnym z w/w. To czy offset czy nie, a takze rodzaj podloza tez ma tu znaczenie przy wskazanym profilu kol.

anty.no.mia napisał/a:

Aha, eksportuję do pdf-a i dodaję profil icc (drukarki wyciągów barwnych). Czy prawidłowo?

To juz zalezy od firmy ktora przyjmuje pliki, ale o tym tez bylo i to nie tak dawno.

pozdr.

anty.no.mia - 1 Marzec 2010, 13:32

Ok, powiem inaczej - projekt przekazuję do klienta, który jeszcze nie ma wybranej nawet drukarni. Tu nie ma dyskusji na temat materiału, na którym będzie drukowany projekt. Chodzi mi o bardziej ogólną informację, która opcja jest bardziej prawidłowa (ta ze strzałeczką do ekrany czy bez).
wawel - 1 Marzec 2010, 13:58

Tu wrzucam linka do tego tematu opisane na stronie Corela z obrazkami.
http://www.corel.com/serv...d=1047023612913
Zaden z w/w nie jest dobry, wiec nie bedzie jeden lepszy od drugiego.

Jesli nie wiadomo co sie z tym bedzie dalej dzialo, to lepiej zostawic zdjecia w rgb (jesli sa) i na samym koncu przeksztalcic je do cmyk i wpiac odpowiedni profil.

W zarzadzaniu kol. ustawia sie profil drukarki, ale tej z prawej, i nie ten ogolny dla druku offsetowego tylko konkretny. Tak jak i podglad na monitor z tej drukarki. Tam gdzie monitor to tez profil konkretnego monitora.
pozdr.

anty.no.mia - 1 Marzec 2010, 14:40

Zdjęć nie ma, wszystko wektorowo w Corelu jest robione. Ale mimo wszystko dziękuję za pomoc, trochę mi się rozjaśniło w głowie.
Mam tylko nadzieję, że nie wyjdzie w druku jak screen numer 2.

abels - 17 Kwiecień 2010, 15:38

ja mam podobny problem postawiałem sobie profile pytałem w drukarni i powiedzieli mi zebym zrobił sobie próbny wydruk na laserówce w oparciu o profil Euroscale Coated v2

Gdy zapisuje w PDF (bez profila ICC) kolory sa takie jak w corelu ale gdy zapisuje w JPG na ekranie w Acdsee widze totalne dziwolągi ale z kolei gdy jpg ten otworze w corelu albo photoshopie kolory wracaja do normy.

Wobec tego efekt których kolorów uzyskam na wydruku offset (przynajmniej najbardziej zbliżony)

wawel - 17 Kwiecień 2010, 15:49

Juz bylo o tym, wiec nie bede powtarzal uzasadnienia....kolory dobrze pokazuje ps, ewent. corel, a wydruk probny np. cromalin da Ci pelny obraz jak to bedzie w druku.
pozdr.