Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQ - najczęściej zadawane pytania - Jak wykonać taki napis?

sohis - 5 Marzec 2010, 13:19
Temat postu: Jak wykonać taki napis?
Witam,

Potrzebuje wykonać pewien napis... niestety mam tylko scan jak ma on wyglądać. niestety nie znam na tyle programu aby samemu sobie z tym poradzić. udało mi się zrobic tylko tyle ... mam jednak problem z tym wypełnieniem

Byłby ktoś na tyle dobry aby napisać jak odzwierciedlić ten napis?

pozdrawiam

Orginał -

moja wersja którą udało mi się wykonać - http://www.sendspace.pl/f...ebc0269faaccdeb

DzumA - 78 - 5 Marzec 2010, 13:40

Napis wykonany jest ŚRODKAMI ARTYSTYCZNYMI - najprawdopodobniej PĘDZLEM - tyle że we wzorcowych pędzlach nie kojarzę takiego właśnie który odpowiada twojemu napisowi.

Narysuj sobie za pomocą KRZYWE BEZIERA napisy a następnie zamień je dostępnymi ŚRODKAMI ARTYSTYCZNYMI (PĘDZEL) może coś cię zadowoli.

Albo znajdź w necie jakiś podobny pędzel - albo najlepiej sam stwórz sobie ten pędzel tylko ciężko będzie idealnie odzwierciedlić wzór.

cyklop - 8 Marzec 2010, 13:12

Jak obrysujesz krzywymi - zamień na bitmapę (bez tła) i dodaj teksturę - plastik
bodekart - 8 Marzec 2010, 19:59

Po zobaczeniu tego rysunku to pierwsze co wpadło mi do głowy to narzędzie faza.
Myślę że jak pobawisz sie troche suwakami w tym narzędziu to osiągniesz taki efekt

bodekart - 8 Marzec 2010, 21:09

Jak zobaczyłem co udało sie Tobie zrobic... hm lekko mówiąc katastrofa.
w załączniku przygotowałem Ci to logo za pomocą narzędzia faza. mysle ze jest odrobine podobne, może Ci się przyda
PS. projekt zapisany w corelu X3 ponieważ nie wiem czy przy zapisie do wcześniejszych wersji nie bedzie problemów z fazą

sohis - 9 Marzec 2010, 08:13

Witam,

Dziękuje za zainteresowanie. Niestety nie jestem w stanie otworzyć tego pliku ponieważ posiadam Corela 12.

Ciągle próbuje na każde sposoby.

pozdrawiam

restauro - 9 Marzec 2010, 11:02

wersja 12
sohis - 9 Marzec 2010, 11:20

WOW jesteś wielki :) teraz tylko zmienie tylko kolor i będzie git. Ja kto zrobiłeś jeśli mogę zapytać? i czy istnieje możliwość wygładzenia krawędzi?

Pozdrawiam

cyklop - 9 Marzec 2010, 11:44

Niestety nie (dlatego też nie polecałem narzędzia faza bo zostawia ostrą krawędź); stosując teksturę plastik w PP można tego uniknąć
gleba - 9 Marzec 2010, 19:01

a ja zrobiłam identyczny efekt ale w PS, faza i płaskorzeźba