Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - [Amator]Łączenie warstw lub Obiektów

extremelive - 8 Marzec 2010, 14:20
Temat postu: [Amator]Łączenie warstw lub Obiektów
Witam Serdecznie
Jak w temacie jestem Amatorem robię logo jednak mam taki problem :
Na załączonym obrazku widzimy ze logo składa się z kilkunastu kawałków które razem tworzą to logo.
Moje pytanie jak to połączyć w całość żeby składało się z jednego wektorowego elementu ?
próbowałem grupować blokować itd nie mam zielonego pojęcia co zrobić :/
Z góry bardzo dziękuje za wsparcie i pomoc .

Mozzie - 8 Marzec 2010, 14:25

najprosciej zaznaczyc wszystko, ctrl+g i zgrupować.. ewentualnie możesz jeszcze połączyć (ctrl+L), ale wtedy kolorki uciekną.. chyba że połączysz elementy niebieskie, połączysz elementy czarne i wszystko razem zgrupujesz...
extremelive - 8 Marzec 2010, 14:54

Rozumiem cie ,zgrupowałem już wcześniej ale gdy dołożę tło wychodzą poszczególne elementy a chodzi mi oto zęby logo było całością i tło przebijało się przez odstępy pomiędzy literami jak i znaczkami
Obrazek :

s-p-i-n - 8 Marzec 2010, 15:36

rozumiem ze nia ma byc tych bialych paskow? jak tak to wez przytnij bialymi paskami to niebieskie.
restauro - 8 Marzec 2010, 19:34

Zaznacz białe paski na niebliskim tle z prawej strony narzędziem wskaźnik ,wejdź do opcji rozmieszczanie - kształtowanie i kliknij opcję przytnij (paski muszą być na wierzchu ) Otrzymasz przerwy w niebieskim tle szerokości pasków