| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Jak zrobić dodatkowy spot kolor w projekcie wektorowym
cinekf1 - 21 Marzec 2010, 13:57 Temat postu: Jak zrobić dodatkowy spot kolor w projekcie wektorowym Witam wszystkich
Postanowiłem się zwrócić do Was forumowicze o pomoc w przygotowaniu projektu do druku UV z tzw. białym poddrukiem wybiórczym.
Przygotowałem projekt kalkomanii do wydruku na materiale transpartnym w Corelu X4. Znalazłem w Warszawie drukarnię "studio nm", w kórej można wydrukować w technologii UV projekty z białym poddrukiem wybiurczym. Tak to wygląda:
Poddruk biały jest niezbędny, gdyż w przypadku materiału transparentnego kolor zlałby się z powierchnią, na którą położe kalkę.
Posłużę się zdjęciami z netu w celu wyjaśnienia o co chodzi:
To warstwa CMYK
To warstwa White. Niebieski kolor jest zastępowany na maszynie białym.
Na stronie drukarni widnieje następująca wskazówka dotycząca przygotowania pliku do wydruku tą metodą:
" Możliwość użycia białego koloru jako: kolor dodatkowy, poddruk, naddruk
dodatkowy kanał spot kolor o nazwie "White_Ink" w pliku rastrowym
dodatkowy spot kolor o nazwie "White_Ink" w pliku wektorowym"
Biały kolor musi być zadeklarowany w pracy jako spot kolor lub dodatkowy kanał.
Przyznaję, że jestem amatorem samoukiem i nie mogę tego rozgryźć. Bardzo Was porszę o sczegółowe wskazówki krok po kroku jak stworzyć ten dodatkowy spot kolor i nazwać go "White_Ink" na etapie gotowego projektu w X4.
Za wszelką pomoc z góry bardzo dziękuję
wawel - 21 Marzec 2010, 16:35
Otwierasz do edycji palete o nazwie niestandardowe kolory dodatkowe tam wybierasz dodaj kolor, z modelu wybierasz jakis niebieski i przypisujesz mu nazwe White_Ink.
pozdr.
cinekf1 - 21 Marzec 2010, 20:02
Wawel jesteś wielki , dla fachowców to pestka, ale gdyby nie Twoja pomoc nie dałbym rady. Wiedziałem, że można na Was liczyć. Jeszcze raz bardzo Ci dziekuję i pozdrawiam
|
|