Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Corel PHOTO-PAINT - Da się jakoś zablokowac jeden obiekt, aby nie można było go

Bunch - 23 Marzec 2010, 12:23
Temat postu: Da się jakoś zablokowac jeden obiekt, aby nie można było go
Da się jakoś zablokowac jeden obiekt, aby nie można było go ruszyć?
Robię plakat, mam na nim 50 obiektów i co krok to zaznaczam nie to co trzeba. Jak mogę dany obiekt umieścic na plakacie i go zablokować?

s-p-i-n - 23 Marzec 2010, 12:53

Ukryj je poprzez wyłaczenie oczka i nie powinno byc problemu.
Bunch - 23 Marzec 2010, 13:33

s-p-i-n napisał/a:
Ukryj je poprzez wyłaczenie oczka i nie powinno byc problemu.

Ale ja tak nie chcę. Chce je widziec.

wawel - 24 Marzec 2010, 11:28

Ta opcja tak jak wiele innych - waznych przy proj. rzeczy do druku jest w Draw.
Jesli chcesz robic to poprawnie - taki plakat to w Draw, tam uzywasz wektorow tam gdzie jest na nie miejsce a nie rastrow, czcionki sa czcionkami a nie zbiorem pikseli, ustwisz rowniez zalewkowanie itp.
Warto zstanowic sie nad zmiana podejscia do sposobu pracy.
To co niezbedne robic w pp - np. wycinanie elementow, korekta kolorow na zdjeciach, jakies efekty specjalne, ale w calosc skladac to w Draw.

Do tego majac np. element rastrowy w draw, przy potrzebie zastosowania na nim jakiejs funkcji z pp mozna b. latwo otworzyc ten plik do edycji w pp klikajac na niego 2 x szybko zmienic co trzeba i zamknac zapisujac zmiany, a element trafi do draw w miejsce w ktorym byl.
Oczywiscie jesli ktos lubi prace na grafice rastrowej i chce miec duzy komfort pracy, sporo mozliwosci to lider na rynku jest chyba jednak jeden. I nie jest to photo-paint.
Ale i tak sklad takich rzeczy jak plakaty, wizytowki, foldery robi sie w programach typu Corel DRAW, Adobe Illustrator, InDesign, Corel Ventura itd.
Te programy oferuja potrzebne funkcje do zlozenia tego poprawnie.

Bunch - 24 Marzec 2010, 18:54

No tak Wawel. Ale wiesz....
Przecież efekciarskiego plakatu do filmu czy czegoś nie robi się w grafice wektorowej.
Rozumiem wykonywanie jakichś logotypów, logo czy skromne graficzki an wizytówkę - to Draw.
Ale fotomontaże i tak dalej to przecież grafika rastrowa i Photo-Paint.
Więc nie widzę sensu dlaczego miałbym to robić w programie, który się do takich rzeczy nie nadaje.

P.S.
Właśnie zakupiłem książkę odnośnie Drawa i będe się uczył. Bo o wektorach nie wiem nic kompletnie.

wawel - 24 Marzec 2010, 19:44

Draw to nie tylko wektory, tam mozna pracowac rowniez i na mapach bitowych w gornym menu dot. map bitowych masz te same funkcje co w pp. Do tego jest latwo je edytowac przelanczajac sie w trybie edycji do pp.
Fotomontaz tez zrobisz bo mozna powycinac elementy w pp i ponakladac na siebie w draw.
Pewne elementy lepiej robic w pp, a pewne w draw, ale sklad calosci to jednak w Draw.
W wektorach dostajesz ostre krawedzie, latwo ustawisz uzytki, spady, linie ciecia itd.
Bo prawidlowo to jest tak aby tekst byl jako tekst lub krzywe, mapy bitowe - efekty malarskie, efektowne tla mozna zrobic w pp i wrzucic do draw. Draw laczy wektor z rastrem. Co prawda czytalem gdzies ze ktos zrobil gazetke w photoshopie (odpowiednik photo-painta) ale to tylko taki wyjatek, zreszta i tak praca z tekstem w ps bedzie lepsza niz w pp, wiec tak zle to moze nie wygladalo.

No i pewnie irytacji mniej, bo draw jest stabilniejszy :-) tylko trzeba go poznac.

Mozesz na probe zaimportowac ten plik cpt do draw i zobacz jak sie bedzie zachowywal w drawie. Po rozgrupowaniu powinienes dostac dostep do kazdego elementu osobno.

Nie namawiam na te zmiany - moze bardziej sugeruje, bo uwazam ze warto. Dla jakosci pracy i mnieszych nerwow.
pozdr.