Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Corel PHOTO-PAINT - powiększyć obraz

skowroma - 4 Kwiecień 2010, 13:35
Temat postu: powiększyć obraz
Witam
drodzy forelowicze
zwracam się z ogromną prośbą o pomoc w rozwiązaniu być może błahej sprawy a więc potrzebuje zwiększyć zdjęcie to znaczy samo tło jpega w załączniku przesyłam obrazek chodzi mi o to a żebym miał takiego rekina ale na zdecydowanie jaśniejszym tle i poszerzonym bez zmiany kształtu rekina (spłaszczony rekin mnie nie interesuje) w jaki sposób mam to wykonać oryginał jest 500x 700 a ja potrzebuje 500x 1400 i tak jak mówie bez zmiany wielkości rekina
za wszystkie rady z góry dziękuje

krzym1 - 4 Kwiecień 2010, 17:26

Aby zwiększyć obszar obrazka nie zmieniając rozmiarów tego co na nim pierwotnie się znajdowało trzeba użyć "Rozmiar Papieru" w menu "Obrazek" (w X3, w starej 9 było to "change paper size" więc niezależnie od wersji jest do znalezienia)

Pojawią się wtedy po bokach puste obszary, tu były łatwe do zapełnienia gdyż wystarczyło wypełnić na czarno i pokopiować rozchlupotaną wodę by wyglądała w miarę realnie.
Żeby rozjaśnić tło najlepiej zaznaczyć rekina maską i ją odwrócić ("dopełnienie" w menu "maska" lub shift+ctrl+I) i pobawić się z gammą/tonami lub ustawić przeźroczystość wypełnienia na poziomie dającym pożądany efekt i wypełnić na biało.

W 10 min można zrobić coś takiego http://krzym1.webs.com/rekin.jpg

Jeżeli jesteś kompletnym laikiem to włącz sobie pomoc w corelu i poczytaj co nieco o masce/przeźroczystości/kopiowaniu, również najeżdżająć na różne pola i czekając chwile pojawia się nazwa opcji co powinno ułatwić sprawę.

skowroma - 4 Kwiecień 2010, 21:29

ooooo
dzięki KRZYM coś popróbuje co prawda masz racje troche nie łapie tych masek o co biega ale nigdy nie byłem biegły w PP (a to błąd) ni cholere nie mogą sobie poradzić z tymi maskami albo zbyt proste to jest a ja kombinuje albo za trudne a ja za słaby w tym temacie
poszukam i poczytam z czym to się je