Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - jak to zrobic? pewnie dla Was łatwa sprawa

rradekk4 - 11 Luty 2007, 12:52
Temat postu: jak to zrobic? pewnie dla Was łatwa sprawa
chce zmienic wiellkosc np kolo ale tylko to kolo sie powieksza a ja chce powiekszyc razem z tym co zaznaczam:( Np. zdjecie samochodu. jak zaznaczyc kolo samochodu i powiekszyc je? bo w corelu 7 to normalnie sie powiekszalo a w corel 12 to tylko ta cienka linia sie powieksza. jak polaczyc to zaznaczenie z tlem aby powiekszyc dany element? to jest pewnie banalne ale nie moge tego znalezc.
JarekDRAW - 11 Luty 2007, 14:11

Witam,
Czy mógł byś to wyświetlić na forum, bo nie bardzo wiem o co Tobie chodzi?
Pozdrawiam

P.S. Czy próbowałeś zaznaczać obiekty przy wciśniętym Shift?

rradekk4 - 11 Luty 2007, 14:23

najpierw importuje obraz i zaznaczam okrag na zdjeciu. i jak moge to kolo powiekszyc?
JarekDRAW - 11 Luty 2007, 14:27

Ale tego nie zrobisz w Corel Draw! Musisz to zrobić w Photo-Paint.
JarekDRAW - 11 Luty 2007, 14:38

W Photo-Paint wybierasz narzędzie maska eliptyczna skrót(J) i zaznaczasz felgę. Następnie klikasz prawym guzikiem myszy wybierasz utwórz obiekt. Masz już utworzone zaznaczanie,
następnie przy wciśniętym Shift chwytasz za kwadracik i powiększasz ile potrzebujesz.
Pozdrawiam

rradekk4 - 11 Luty 2007, 14:40

Dzieki. patrze w Photo-Paint ale i tak nie wiem jak to zrobic. nie ma punktow za ktore mozna zlapac na okregu. popatrze. dzieki za pomoc
JarekDRAW - 11 Luty 2007, 14:47

Punkty pojawiają się zaraz po utworzeniu zaznaczania.

Pozdro

jagna - 12 Luty 2007, 06:39

hey,

możesz obejść trochę normalne drogi i spróbować pobawić się narzędziem "power clip".
Po zaznaczeniu zdjęcia kliknij "+" (zrobi ci to duplikat zdjęcia dokladnie nad oryginałem). Narysuj koło, tak jak miałeś to w przykładzie. Kliknij na zdjęcie a następnie w górnej belce narzędziowej wybierz Effects-PowerClip-place inside container. Pojawi ci się strzałka, którą kliknij na obrys narysowanego wcześniej koła. W ten sposób masz coś jakby maskującą maskę na zdjęciu. Jeśli teraz zaznaczysz koło i rozciągniesz je powinieneś powiększyć obrazek bez problemu. Jest to trochę prymitywne podejście do sprawy ale możesz spóbować.

Powodzenia