| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - zamiana dwóch kolorów w jeden - problem
miszcz301 - 14 Kwiecień 2010, 09:23 Temat postu: zamiana dwóch kolorów w jeden - problem witam, wyslalem plik do drukarni i powstał jeden mankament, mianowicie, w projekcie sa dwa kolory, czarny i czerwony, pan w drukarni powedzial mi ze czerwony sklada sie z dwoch kolorow, czyli razem mamy juz 3 , wiec nakazal mi zamiane czerwonego na "jeden kolor", jak to mozna zrobic ?
wawel - 14 Kwiecień 2010, 09:25
3 moga byc, tylko ze to wiecej kosztuje, ale mozna zamienic ten czerwony na magente (purpurowy w pol. corelu)
miszcz301 - 14 Kwiecień 2010, 09:33
dokladnie chodzi o cene, wiec tylko czerwony na magente i to wystarczy ? tzn na druku wyjdzie "podobny" czerwony kolor ?
wawel - 14 Kwiecień 2010, 09:36
Nie w tym rzecz, zamiast czerwonego mozna dac nawet niebieski cyan bo to i tak bedzie rozbarwiane do jednego koloru, wazne zeby drukarnia wiedziala ze w miejsce niebieskiego czy magenty dac jeden kolor czerwony - z puszki
Czerwony sklada sie z magenty i zoltego wiec sa 2 ale magenta cyan czy yellow juz to jest jeden kolor.
I sprawdz czy nie masz w proj. kolorow mieszanych z czerwonego i czarnego bo to trzeba zamienic na zmieszana magente z czarnym.
miszcz301 - 14 Kwiecień 2010, 09:45
rozumiem, w projekcie mam napisy czerwone, jak ustawie napis w magenta np. , to dla drukarni bedzie wiadomo ze jeden kolora nie dwa, bedzie taniej i o to chodzi, tylko czy jak wydrukja to bedzie czerwony ?
wawel - 14 Kwiecień 2010, 09:48
Jak na zleceniu napiszesz ze w miejsce magenty ma byc czerwony to tak wydrukuja.
Mozna tez na spadzie pracy tym kolorem magenta napisac czerwony czy nawet podac numer koloru - z palety pantone.
Zobacz jak Ci sie kolory rozbarwiaja w podgladzie wydruku czy na 3 czy na 2 zeby sie upewnic czy nie opusciles jakiejs zamiany.
miszcz301 - 14 Kwiecień 2010, 09:57
ok , zamienilem, sprawdzilem i mam dwa kolorki, czyli wporzadku, dzieki bardzo , pozdrawiam
|
|