| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - interaktywne przyciski nawigacyjne
changela - 26 Kwiecień 2010, 08:48 Temat postu: interaktywne przyciski nawigacyjne Witam
proszę pomóżcie
interaktywne przyciski nawigacyjne - gdzie w pomocy corela mogę znaleźć info na ten temat?
changela - 26 Kwiecień 2010, 08:49
dodam tylko że potrzebne mi są one do wykonania prezentacji, zapisania pliku corela w pdf.
wawel - 26 Kwiecień 2010, 09:54
Przyciski o roznych stanach dla kursora (ponad, normalny, w dol), tzw rollover w Corelu nazywaja sie przejsciami. I po wcisnieciu F1 mozna wpisac przejscia i dostaniesz pelna informacje na ten temat.
Zostaly wprowadzone bodaj od wersji 10. Dla wersji 10-12 mozna je umieszczac w kodzie html czyli na stronie www, i w plikach swf. Natomiast nie ma mozliwosci w tych wersjach aby umiescic taki rollover w pliku pdf byc moze w wersjach X3-X5 juz tak tego jednak nie wiem bo nie uzywam.
Mozna jednak w pliku pdf generowanym z Corela umiescic linki tekstowe lub graficzne do stron zew. www, wew. w pliku pdf przejscia miedzy stronami czy do meila. Natomiast nie bedzie to efekt rollover poza jedyna mozliwoscia dosc ograniczona graficznie, mozna uzyc przycisku w postaci obiektu internetowego i to w pliku pdf bedzie dzialac jak rollover. Tak samo mozna umiescic listy opcji, pole wyboru, menu rozwijane, wyslij, zresetuj itp.
Wiecej mozliwosci w tym temacie proponuja inne programy, ale o tym pisalem juz na forum ost.
pozdr.
changela - 26 Kwiecień 2010, 13:51
widze że dalej się nie rozumiemy, mnie chodzi o coś takiego:
http://apps.corel.com/int/pl/tutorial_0707.html
punkt 5
Jeśli ktoś mógłby mi przybliżyć temat będę naprawdę wdzięczna
Załączam plik i chce wiedzieć gdzie robię błąd
wawel - 26 Kwiecień 2010, 14:23
Od samego poczatku o tym pisze i pisalem rowniez w dziale pomocy na tym forum.
Sama ustawilas juz w tym pliku ktory zalaczylas te linki (polaczenia) problemem jednak bylo to ze kilka z nich prowadzilo do strony 6 ktorej w dokumencie brak.
Ale najwiekszym problemem jest to ze majac wersje polska programu stosujac sie do tego samouczka z linka, link ma nazwe polska a to jest blad progr. (nie wiem czy we wszystkich wersjach) ktory powoduje ze link nie dziala bo w Acrobacie masz zla sciezke dostepu.
Jak poprawisz recznie ten wpis w dokerze wlasciwosci w zakladce internet na nazwy angielskie czyli na np: _PAGE4 to bedzie dzialac, juz kiedys ktos mial ten sam problem i to rozwiazanie ktore podalem w tamtym przypadku sie sprawdzilo. I sprawdzi sie teraz. Juz prosciej nie mozna chyba tego opisac.
pozdr.
Zalaczam plik pdf gdzie te linki sa ustawione. W acrobat reader to dziala bez problemu. Jak zapiszesz to na dysku i otworzysz w arobacie to wszystko powinno byc ok.
wawel - 27 Kwiecień 2010, 10:41
| changela napisał/a: |
Załączam plik i chce wiedzieć gdzie robię błąd |
Nazwy w adresie linkow do stron pisane powinny byc duzymi literami czyli tak jak pisalem _PAGE4 a nie _page4, i spr. druga ten klawisz 3 jest jako rollover i na wersji 12 nie dziala wiec trzeba dac polecenie wydobadz obiekty z przejscia, i poustwiac reszte, i tyle
Natomiast nie ma potrzeby aby nazwy stron (na dole na zakladkach) byly zmieniane na ang. to jest wazne tylko w okresleniu celu dla linka.
pozdr.
changela - 27 Kwiecień 2010, 17:01
Działa :) Fantastycznie! Bardzo dziękuję za cierpliwość w tłumaczeniu.
Jeśli pozwolisz to będę drążyć ten temat. Bo jeśli chodzi o trzy , czerty strony to już wiem jak to zrobić, oczywiście dzięki Tobie , a co jeśli będzie więcej stron? Jak dać komendę początek, jedna do tyłu, jedna do przodu i koniec??
tlomiej - 27 Kwiecień 2010, 17:02
Coś takiego
http://corel.wodip.opole....ighlight=#14300
tlomiej - 27 Kwiecień 2010, 17:46
"Jak dać komendę początek, jedna do tyłu, jedna do przodu i koniec??"
Tak sobie czytam... nie wiem czy tok mojego rozumowania jest właściwy ale komendę koniec/początek działa na zasadzie wybierz ostatnia/pierwsza stronę.
komenda jedna do tylu/przodu będzie jak na każdej stronie ustawimy jaki znak który będzie miał określona stronę następna/poprzednia.
Poprawcie mnie jeśli się mylę, możne coś źle zrozumiałem:)
changela - 27 Kwiecień 2010, 18:48
OK pierwsza i ostatnia to koniec i początek. ale jedna do przodu jedna do tylu to juz nie jest proste. zakładając że w całym dokumencie maja byc tylko 4 przyciski. i jak rozumiem wszystkie trzeba zdefiniować spod strony głównej.
tlomiej - 27 Kwiecień 2010, 20:08
Myślałem ze można definiować przyciski na każdej stronie z osobna ale po wykonanej próbie program potraktował to jako normalny teks , pomimo zakreskowania tego jako link:(
Strona poprzednia/następna tez jest dla mnie problemem:) możne coś źle robię?
wawel - 27 Kwiecień 2010, 22:03
| tlomiej napisał/a: | | Poprawcie mnie jeśli się mylę, możne coś źle zrozumiałem:) |
Dobrze zrozumiales Przynajmniej w odniesieniu do Corela w wersji. max 12.
wawel - 27 Kwiecień 2010, 22:05
| tlomiej napisał/a: | | ...Myślałem ze można definiować przyciski na każdej stronie .... |
Bo mozna.
| tlomiej napisał/a: | | ...Strona poprzednia/następna tez jest dla mnie problemem:) możne coś źle robię? |
Raczej tak skoro nie dziala.
pozdr.
ps
Robienie takich rzeczy w Corelu to sredni pomysl, bo on ma male mozliwosci w porownaniu do innych progr. Ja bym sie nie meczyl z tym, gdybym mial jakas alternatywe.
|
|