Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Zamiana kolorów

bigjack25 - 5 Maj 2010, 16:03
Temat postu: Zamiana kolorów
Witam,
Jak w temacie potrzbuje zamienić kolory na odcienie czarnego aby wydrukować do pliku PS do naświetlenia płyt fotopolimerowych i nie wiem jak to mam zrobić. Załączam jpeg-a ze zrzutu ekranu jako pogląd.

restauro - 5 Maj 2010, 17:51

Poczytaj - Wypełnienie tonalne i pobaw się opcjami tego narzędzia .
http://corel.wodip.opole....wypelnianie.htm

graver - 5 Maj 2010, 17:52

Nie wiem czy o to Ci chodzi
bigjack25 - 5 Maj 2010, 22:33

Tak Graver właśnie o to. Jak to zrobić w corelu w pliku wektorowym.
graver - 5 Maj 2010, 23:33

Proponuję Ci wykorzystać radę Restauro i moją bitmapę. Otwierając moją bitmapę w Photopaint'cie, możesz sprawdzić ( w CorelDraw zresztą też ) krańcowe kolory wypełnień tonalnych w skali szarości ( za pomocą pipety ). Zapisz sobie te wartości dla każdego elementu Twojego rysunku i zamień z wartościami które masz w wersji kolorowej. Z tego co wiem, to chyba nie ma możliwości automatycznej zamiany kolorowego rysunku na szarości bez zamienienia go w bitmapę.

A może zamiana krzywych na bitmapę w skali szarości Ci wystarczy. Można to zrobić klikając: Bitmapa/Przekształć w bitmapę. ( mam angielską wersję Corela i nie jestem pewien czy dokładnie tak jest to napisane )

bigjack25 - 6 Maj 2010, 07:33

Problemem jest to że logo to jest rozgrupowane i składa się z miliona elementów. Każda zmiana odcienia to osobny element. Czy mam to obrysować i wtedy bawić się wypełnieniami?
Trurl - 6 Maj 2010, 08:31

1. Zrób z pracy kolorowego pedeefa do druku (ze spadami, punkturami i sznytami).
2. Postaraj się o wtyczkę do Acrobata o nazwie Quite Box of Tricks - w razie czego napisz, ja mam taką...
3. Za pomocą tej wtyczki zamień pedeefa w Acrobacie z kolorowego na odcienie szarości.
4. Ciesz się z uzyskanego efektu... :->
5. Daj tego pedeefa do naświetlania.

wawel - 6 Maj 2010, 09:44

Sposobow na zamiane tego na szarosc w Corelu (tych wektorow) jest kilka, np. znajdz zamien. (model kolorow)