Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Duży okrąg z małymi na jego obrysie

IdCzarek - 5 Maj 2010, 18:06
Temat postu: Duży okrąg z małymi na jego obrysie
Jak na zdjęciu jakiej funkcji użyć w draw x4 - wiem ze sie da wiem ze jest bo kiedyś to robiłem ...

Chodzi o idelane rozmieszczenie tych pięciu kółek na obrysie tego większego ....

Pomocy bo zwariuję nie moge tego za chiny znaleźć ...

http://nikonizer.yfrog.co...e=640&ysize=640

s-p-i-n - 5 Maj 2010, 18:33

rozmieszczenie>transformacje>położenie
JarekDRAW - 5 Maj 2010, 18:33

Dla wszystkich zainteresowanych w transformacji wybieramy obrót następnie wpisujemy środek z kątem 72 stopnie a i rzecz najważniejsza zastosuj do duplikatu. Ufff skończyłem ...
IdCzarek - 5 Maj 2010, 20:22

A nie ;p

Jednak da się to zrobić inaczej i wg mnie lepiej i dokładniej ;p ;p przy użyciu metamorfozy :)

A więc
1. rysujemy duży okrąg
2. chcemy mieć na jego krawędzi obsadzone 5 mniejszych okręgów. Więc rysujemy dwa mniejsze (tak dwa) zaznaczamy je oba i używamy narzędzie metamorfoza wybierając liczbę kroków 3
3.Przy zaznaczonych obiektach po metamorfozie klikamy ścieżka nowa ścieżka i wskazujemy na duży okrąg i klikamy zastosuj
4. Potem zaznaczamy wzdłuż całej ścieżki i dajemy zastosuj.
i po wszystkim :))

graver - 5 Maj 2010, 20:46

Wg mnie ten sposób nie jest ani lepszy ani dokładniejszy, jest po prostu inny :)
Ja zrobiłbym to jeszcze inaczej.
1 Włączyłbym przyciąganie do obiektu.
2 Narysowałbym małe i duże kółko ( tam gdzie trzeba )
3 Kliknąłbym dwa razy na małe kółko i przesunął jego oś obrotu w centrum dużego koła
4 Przyciskiem + skopiowałbym małe kółko a w panelu z wymiarami wpisałbym obrót 72 stopnie ( 360 / 5 )
5 Wcisnąłbym jeszcze 3 razy ctrl D

Powinno zadziałać, niestety nie mogę tego sprawdzić gdyż nie mam Corela