Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - pliki corel 8 w wyższych wersjach

consitor - 18 Maj 2010, 20:41
Temat postu: pliki corel 8 w wyższych wersjach
POMOCY!
Być może już ktoś się spotkał z problemem i znalazł na to sposób.
Problem polega na tym, że mam kilkaset plików tworzonych w coreldraw 8, obecnie szefostwo zmieniło komputery i oprogramowanie. Jesteśmy teraz posiadaczami corela X3 i porażka, pliki się nie otwierają, otrzymujemy komunikat o błędzie otwarcia pliku.
Pomyślałem cóż jakiś błąd X3, przeprowadziłem próby, u jednego ze znajomych na corelu 12 to samo, u innego na corelu X4 to samo. Poszedłem z płytką do znajomego, który nadal posiada 8, pliki się otwierają.
Jestem po wymianie maili i rozmowach telefonicznych z Panem z corel polska i od miesiąca czekam na jakąś informację, jak na razie Pan z corela twierdzi, że pierwszy raz spotkali się z problemem. Proszę o jakąś radę, przecież to śmieszne by wyższe wersje nie otwierały plików z wersji wcześniejszej.

Joanna Suska - 18 Maj 2010, 20:59

dołącz jakis plik w 8
consitor - 18 Maj 2010, 21:18
Temat postu: plik
To jeden z tych plików.
plik corel 8

Joanna Suska - 18 Maj 2010, 21:31

w 11 sie otwiera ;)
consitor - 18 Maj 2010, 21:40

Widzisz a ja do 11 nigdzie nie dotarłem, ale i tak ciekawe, że w wyższych wersjach się nie otwiera. Zaraz poszukam 11 i zobaczę czy po zapisaniu na nowo pod 11 otworzy się w X4, będzie jakieś wyjście, tylko kilkaset plików tak przerobić wow.
wawel - 19 Maj 2010, 08:09

Te hurtowa zamiane kilkuset plikow mozna sprobowac zrobic makrem fileconverter.gms.
pozdr.

Mozzie - 19 Maj 2010, 11:11

hmm.. w x4 tez sie nie otwiera.... a dziwne, pracujemy tu w drukarni z kilkoma komputerami w sieci - corel 8 tez tu jest, ale nie ma zadnych problemow z otwieraniem plikow ani zapisem (x4 mi tylko czasem wrzuca jakis arabski font nie wiadomo skad, ale o tym juz gadalismy w jednym temacie)