| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - eksport z cdr do plt - proszę o pomoc
Rybka - 25 Maj 2010, 20:47 Temat postu: eksport z cdr do plt - proszę o pomoc Witam,
przeszukując forum nie znalazłam odpowiedzi więc pozwolę sobię zwrócić się z pytaniem do fachowców.
Używam Corel X3.
Szykuję projekt do wycięcia w styrodurze na ploterze termicznym. Po eksporcie z cdr do plt na krzywych pojawiają się baaaardzo duże ilości węzłów tj. np. okrąg składa się z kilkuset linii prostych po wycięciu to już nie jest okrąg tylko "wielowielowielokąt".
Czy ktoś się spotkał z czymś takim? Jak tego uniknąć?
Trurl - 25 Maj 2010, 21:55
A ile węzłów masz w krzywych w pliku Corela, tj. przed eksportem do plt? Może już w Corelu jest ich za dużo, a zwielokrotniają się podczas eksportu?
Rybka - 25 Maj 2010, 22:06
Kształt owal - przed eksportem 4 węzły, po eksporcie 33 węzły
Przy eksportowaniu pojawia się co prawda okno dialogowe z ustawieniami ale zupełnie nie wiem co tam zmienić. Może to by coś dało ale jak jeszcze coś przestawię nie tak to potem sobie już na bank nie poradzę....
Trurl - 26 Maj 2010, 06:40
Jeśli ted owal rysujesz narzędziem Elipsa, to zamień go na krzywą (ctrl+Q), będziesz miał 4 węzły, a dopiero potem wyeksportuj.
lechnik - 26 Maj 2010, 07:03
niewiem jakiego uzywasz plotera ale wiekszosc ma opcje "wyokraglanie" takich błedów poszukja w ustawieniach
Rybka - 26 Maj 2010, 07:22
Zamiana w krzywe przed eksportem nie pomaga.
Ploter jest firmy Coner. Podobno nie ma opcji "wyokrąglanie".
Sama nie wiem... Może to te ustawienia przy eksporcie?
lechnik - 26 Maj 2010, 07:32
sprawdź czy oprogramowanie plotera przyjmuje eps`y - jak tak to masz problem rozwiazny jak nie poszukamy dalej
Rybka - 26 Maj 2010, 08:42
Ploter obsługuje pliki .plt i .dxf
lechnik - 26 Maj 2010, 09:50
to masz rozwiaznie - w dxf sa tylko 4 wezyły w elipsie (oczwisce wczesniej zamienionej na krzywe)
Rybka - 26 Maj 2010, 13:01
Super!!! Działa!!!
Czy bardzo będę uciążliwa jak poproszę o poszukanie rozwiązania problemu z eksportem do plt?
Podobno te plotery nie bardzo lubią pracować na dxf i boję się, że coś się nie uda
Walker - 20 Lipiec 2010, 01:54
przy eksporcie do plt przejdz na zakladke zaawansowane i zmien rozdzielczosc krzywej na 0, jest to jednorazowa operacja i jezyk zniknie
Nexus - 5 Lipiec 2011, 14:38
Witam ja mam ten sam problem niestety nie mam możliwości zrobienia tego inaczej niż w pliku plt i nie mam pomysłu co może być przyczyną tego problemu. Obchodziłem go używając 9 do eksportu ale w tym przypadku ten sposób tez się nie sprawdza.
|
|