Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Problem z cieniem (CorelDRAW X3)

prichet - 29 Maj 2010, 08:22
Temat postu: Problem z cieniem (CorelDRAW X3)
Witam,

mam problem z cieniem krzywej elipsy. otóż po dodaniu cienia opacity:92%, feathering: 3% wygląda on tak:

od lewej strony dzieli się on na jakby różne fragmenty i kiepsko to wygląda.
Używam CorelDRAW X3.

wie ktoś jak temu zaradzić?

wawel - 29 Maj 2010, 09:24

W corelu 12 problem nie wystepuje, ale taki cien po rozlaczeniu to nic innego jak zwykla mapa bitowa rozmyta, wiec mozna go zrobic jako mape bitowa i podlozyc pod owal.
pozdr.

prichet - 29 Maj 2010, 10:51

wiem, że to też jest sposób ale ja od niedawna pracuję (troche z przymusu) na corelu, dlatego chciałbym się dowiedzieć dlaczego uzyskałem coś takiego? może coś źle zrobiłem?
wawel - 29 Maj 2010, 11:21

prichet napisał/a:
...pracuję (troche z przymusu) na corelu, dlatego chciałbym się dowiedzieć dlaczego uzyskałem coś takiego? może coś źle zrobiłem?

...a to nie zaszczyt taka praca na Corelu ;-)
Nie wiem jak ten "efekt" uzyskales, ale jesli to jakis blad programu w wersji X3 to tylko ktos kto na tej wersji pracuje moze Ci odpowiedziec.

Mozesz jeszcze zalaczyc plik cdr, to ktos kto ma X3 moze bedzie mial chec to obejrzec.
pozdr.

prichet - 29 Maj 2010, 12:51

dałem cień tak jak zawsze z palety narzędzi Interactive Drop Shadow Tool,
poniżej plik CDR:
cień CDR

aha i jeszcze jedna uwaga, jak zmniejszam format to problem znika, ale będę miał w tym projekcie bitmape jako tło więc zmniejszanie formatu nie wchodzi w grę :-)

changela - 29 Maj 2010, 14:05

obejrzałam plik, narysowałam u siebie w X4 i nic cień wygląda dobrze...
prichet - 29 Maj 2010, 14:11

dziwny ten corel. pobiore po pracy x5 i sprawdze.
ABu - 29 Maj 2010, 21:54

U mnie po otworzeniu dokumentu w Corelu X4 cień wygląda tak samo jak na screenie z pierwszego posta, ale zależne jest to od stopnia powiększenia*. Gwałtowne przejście pomiędzy cieniem rysowanym nieprawidłowo a cieniem prawidłowym występuje przy zmianie stopnia powiększenia z 752 na 753%.

* to nie pierwszy problem, który występuje tylko przy określonych stopniach powiększenia. Np. Photo-Paint w wersji X3 przy niektórych (zawsze takich samych) stopniach powiększenia psuje kawałkowanie obrazka, po zmianie stopnia powiększenia na inny wszystko działa dobrze.

prichet - 30 Maj 2010, 11:42

zassam dzisiaj x5 i sprawdze czy dzieje się to samo
lechnik - 31 Maj 2010, 10:02

umnie w X3 Twój plik wyglada tak jak pisze Abu - ale jak sam zrobiłem na twoim owalu to jest bez takiego "badziewia_" - znaczy coś z twoim korkiem nie tak