Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Corel PHOTO-PAINT - Błąd 24

Bunch - 1 Czerwiec 2010, 11:08
Temat postu: Błąd 24
Kurczę, od kilku miesięcy systematycznie program przestaje mi działać. A reinstalowałem go definitywnie kilka miesięcy temu nawet. Co chwile "Błąd 24, ponów instalację". Wykonuję NAPRAWĘ ale to NIC NIE DAJE. I tak poużywam program tydzień a potem znowu zgrzyt. Miał ktoś podobnie?
1cm - 1 Czerwiec 2010, 11:29

a pojawia się jak zmienisz datę w systemie na luty i uruchomisz ponownie program? ;)

pzdr.

wawel - 1 Czerwiec 2010, 13:26
Temat postu: Re: Błąd 24
Bunch napisał/a:
Miał ktoś podobnie?

Nie jestes sam z tym ... zobacz
http://coreldraw.com/foru...spx?PageIndex=1

Bunch - 1 Czerwiec 2010, 14:15

Czego to wina? Posiadaczy pirackich wersji czy co? Bo już sam nie wiem. Dzięki za odpowiedź.
wawel - 1 Czerwiec 2010, 21:23

Bunch napisał/a:
Czego to wina? Posiadaczy pirackich wersji czy co? Bo już sam nie wiem. Dzięki za odpowiedź.

cytujac wyb. komentarz z tamtego forum z linka.
"several comments such as "publicity stunt", "sabotage", "conspiracy theory", "hacker attack" and other absurd expressions."

Czyli: chwyt reklamowy, teoria spisku, sabotaz, atak hakerow, i inne... ;-) ;-)
Ale to pewnie konkurencja widzac zalety programu stara sie go oslabic ;-) (zart)
pozdr.

wawel - 4 Czerwiec 2010, 08:40

Z tego co pisza prac. Corela na oficjalnym forum to w wyniku analizy ustalili ze problem dot. tylko osob ktore maja nielegalne wersje, badz kod. potrzebny do uruchomienia prog. zostal wygenerowany nie przez Corela.
Czyli wyglada na to ze albo ktos uzywa nie licencjonowanej kopi prog. swiadomie badz sprzedano mu taka - (nieuczciwi sprzedawcy, kopie z niepewnych serwisow gdzie mozna taka wersje kupic) - wiecej masz na forum z linka.
pozdr.

Bunch - 10 Czerwiec 2010, 14:25

Witajcie, sprawa wygląda tak... gdy przestawi się datę, można tylko na chwilę to zrobić... potem trzeba zresetować komputer. I po ponownym włączeniu go działa. WIęc zmiana + restart. Mam też pytanie do Was, bo podobno już jakiś fix/patch wyszedł. Skąd go wziąć? Nie ma na stronie Corela bo szukałem przed chwilą. W internecie się natknąłem na fix, ale link do niego już niestety nie działał. Macie może na niego namiary? Podejrzewam że tak, skoro rozwiązaliście swoje problemy.

wawel - 10 Czerwiec 2010, 18:50

Corel juz podal rowiazanie, tym rozwiazaniem jest zakup programu, a dla osob ktore byly poszkodowane przez zakup od nieuczciwych posrednikow maja preferencyjne ceny. Nie wiem tylko czy dla Europy Wschodniej tez... ale mozna sie dowiedziec.
Takie szukanie rozwiazan poza licencyjnych jest i niezgodne z regulaminem forum i niezgodne z tym co jest w licencji samego programu wiec moze warto sie zastanowic... nad tym.
Corel zreszta juz podjal kroki aby kasowac wszystkie "alternatywne" rozwiazania i podpowiedzi. Wszystko masz w tym watku z linka powyzej.
pozdr.
ps
Jak kogos nie stac na program to ma do wyboru cala mase darmowego oprogramowania na ktorym moze spokojnie projektowac i nawet zarobic na tego Corela. I to tez warto rozwazyc.
Odpowiednikiem PP jest Gimp badz Krita, a CorelaDRAW - Inkscape, czy Xara lx. Jak robisz cos do druku to masz jeszcze Scribusa.

Magik73 - 15 Czerwiec 2010, 08:21

Witam.Spróbuj tak.Wciśnij F8(cały czas trzymaj wciśnięty) i uruchom Corel PHOTO-PAINT .Pokaże się info, czy chcesz przywrócić ustawienia fabryczne,kliknij ok.Może poprzestawiałeś coś w ustawieniach?To powinno pomóc :mrgreen:
Amadeuss - 16 Czerwiec 2010, 06:52

a jeżeli to nie jest wersja legalna to i tak nic to nie da ... niestety kradzież nie popłaca ...
Bunch - 29 Czerwiec 2010, 21:36

Magik73 - to i tak nic nie da, wracając do tematu. Poza tym nie chcę nic zmieniać bo mam pozapisywane swoje ustawienia, okienka, rozmieszczenie i tak dalej. Poza tym - informacja wyskakuje od razu i wciśnięcie F8 nic nie daje bo pół sekundy po kliknięciu na włączanie programu, informacja wyskakuje.
Tylko metoda z zegarem i restartem działa.
Amadeuss może ma rację.