Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Dzielenie łuku

misiek83 - 1 Czerwiec 2010, 17:48
Temat postu: Dzielenie łuku
Witam wszystkich.

Robię zegary do swojego samochodu i chciałbym uzyskać taki efekt jak na załączonym pliku.
tzn konkretnie chodzi mi o te łuki z poprzecznymi kreskami powyżej liczb.

Próbkowałem już na różne sposoby ale nie wiem jak to rozwiązać.

roland - 2 Czerwiec 2010, 07:48

Podstawa to prowadnice.

1. Złap za poziomą linijkę i przeciągnij ją na obszar roboczy. Wstawisz w ten sposób prowadnicę. Podobnie zrób z pionową linijką

2. Włącz przyciąganie do prowadnic: Widok > Przyciągaj do prowadnic
3. Trzymając wciśnięte klawisze Ctrl i Shift narysuj względem przecięcia prowadnic koło

4. Wybierz narzędzie Kształt. Złap za węzeł koła i trzymając wciśnięty Ctrl, utwórz łuk. Jeżeli wyjdzie Ci wycinek zamiast łuku - odszukaj na pasku właściwości przycisk Łuk i kliknij go.

5. Wybierz narzędzie Rysunek odręczny i rozpoczynając od łuku, narysuj pionową kreskę (trzymając wciśnięty Ctrl)

6. Wybierz narzędzie Wskaźnik i ponownie kliknij na kresce. Przeciągnij środek obrotu do przecięcia prowadnic.

7. Złap za jedną ze strzałek obrotu i trzymając wciśnięty Ctrl - obróć kreskę. Aby pozostawić oryginał, w trakcie obrotu wciśnij i zwolnij prawy przycisk myszy.

Poniżej masz plik CDR.

misiek83 - 2 Czerwiec 2010, 15:28

Niestety nie wychodzi mi to... nie wiem czemu ale nie mogę rozłożyć tych kresek po łuku...
Nawet jak skopiuje z twojego pliku kreski i ustawie środek nadal nie wychodzi :/

restauro - 2 Czerwiec 2010, 17:08

Poćwicz sobie na dłuższych odcinkach Pamiętaj o trzymaniu klawisza Ctrl i kliknięciu w czasie przeciągania prawym klawiszem myszy . Możesz tekże pogrubić linie ,żeby niechcący nie klikać na prowadnice .