| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Zapis z formacie cdr wersja 9
hedrox - 3 Czerwiec 2010, 01:22 Temat postu: Zapis z formacie cdr wersja 9 Witam, od niedawna pracuję w Corel Draw x4. Przerobiłem sobie bitmapę na grafikę wektorową (nie ma to jak używać słów, których znaczenia się nie zna;)) i wygląda nieźle, lecz muszę zapisać ją w formacie cdr wersja 9. W menu wybieram save as, a następnie z listy version 9. Program zwraca komunikat 'An error occured when writing the property 'revision number' to the file 'moj_plik.cdr''. Plik niby się zapisuje, mogę go otworzyć i jest ok, ale firma zwraca mi uwagę że "Grafika wektorowa to nieudany tras( szkic bialoczarny) bitmapy". O co chodzi? Jak poprawnie wyeksportować do cdr 9 w Corelu X4?
wawel - 4 Czerwiec 2010, 08:17
Bo wyglada na to ze firma ma zastrzezenia do tej zamiany na grafike wektorowa i dlatego pisze "nieudany tras".
Corel rowniez obok formatu cdr uzywa cmx i ten mozna otwierac w starszych wersjach.
pozdr.
hedrox - 4 Czerwiec 2010, 11:15 Temat postu: Pomoc kogoś z Corel 9 Czy ktoś, kto ma Corel 9 mógłby zobaczyć, czy ten plik to poprawna grafika wektorowa? W moim zamyśle to trasowana okładka Mayhem Ordo Ad Chao.
plik jest tutaj:
http://uploading.com/file...2B-corel9a.cdr/
a tutaj jak to powinno wyglądać:
http://img714.imageshack....emordotras9.png
s-p-i-n - 4 Czerwiec 2010, 13:33
Ja to widze tak - firma dala Ci do przerobienia na krzywe owa bitmape, a Ty ja poprpstu ztrasowales lub napisz co chcesz z tymi wektorami zrobic to bedzie latwiej cokolwiek Ci doradzic, bo faktycznie bitmapa jest ztrasowana i niektore elementy nalezalo by polaczyc ze soba.
hedrox - 4 Czerwiec 2010, 17:07
Akurat te grafiki zrobiłem dla siebie, dla ćwiczeń:). Chodzi mi o to, czy otwierając ten plik w Corelu 9 (innych też, dla pewności) widać to, co na bitmapie i czy jest to grafika wektorowa (patrz wyżej=)). Jeśli tak, to ok; jeśli nie, to kombinujemy dalej:).
s-p-i-n - 4 Czerwiec 2010, 17:11
| hedrox napisał/a: | | Akurat te grafiki zrobiłem dla siebie, dla ćwiczeń:). Chodzi mi o to, czy otwierając ten plik w Corelu 9 (innych też, dla pewności) widać to, co na bitmapie i czy jest to grafika wektorowa (patrz wyżej=)). Jeśli tak, to ok; jeśli nie, to kombinujemy dalej:). | trasowanie prowadzi do tego by z rastra miec wektory
hedrox - 4 Czerwiec 2010, 17:43
:,D Spójrz co widnieje pod moim nickiem:). Czy to znaczy że jest ok, czy nie jest ok?
1cm - 5 Czerwiec 2010, 09:23
Otwiera się poprawnie. Uwaga o nieudanym trasie dotyczy staranności wykonania. Słabej jakości bitmapa, złe parametry automatycznego trasowania lub zwyczajny brak staranności powodują, że w projekcie znajduje się cała masa zbędnych obiektów, węzłów, kolorów.
pzdr.
hedrox - 5 Czerwiec 2010, 10:36
Aha, thx. Ale jak na początek przygody z Corelem, to wizualnie podoba mi się. Tymczasem problem rozwiązany.
|
|