| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Efekt z kolorami, rozmycia?
lisciu - 8 Czerwiec 2010, 17:59 Temat postu: Efekt z kolorami, rozmycia? Nie bardzo wiem jak to ująć w słowa więc zamieszczę zdjęcie:
chodzi o te jaśniejsze kolory na ciemniejszym kolorze, myślałem może żeby jakimś pędzlem się pobawić, ale to nie do końca zdaje ezgamin.
restauro - 8 Czerwiec 2010, 18:10
Jeśli nie możesz zrobić tego wypełnianiem tonalnym lub siatkowym to dołącz cdr bo nie do końca wiem co chcesz zrobić
lisciu - 8 Czerwiec 2010, 18:41
w skrócie to jest tak, że mam wypełniony załóżmy prostokąt jednolitym kolorem, i chce w losowym miejscu nadać mu trochę inny kolor jakiś rozprysk jak na lakierze w samochodzie na przykład.
Teraz chyba jaśniej?
skowroma - 8 Czerwiec 2010, 18:53
witam
restauro ma racje spróbuj wypełnieniem tonalnym w załączniku dwa pliki zwróć uwagę na znaczniki koloru
pozdrawiam
changela - 8 Czerwiec 2010, 18:57
najwięcej możliwości w tej kwestii daje wypełnienie siatkowe i najłatwiej jest zmieniać efekty
restauro - 8 Czerwiec 2010, 19:00
http://corel.wodip.opole....3nianie+tonalne
Stawe - 9 Czerwiec 2010, 07:22
Ja bym to robił zamienił na JPG i opracował Corel Photo Paintem - a po uzyskaniu odpowiedniego efektu wykonałbym "trasowanie mapy bitowej" w Corel Draw.
restauro - 9 Czerwiec 2010, 07:29
Po trasowaniu nie było by ładnego płynnego przejścia
1cm - 9 Czerwiec 2010, 12:07
Nie rozumiem dlaczego pokazujesz bitmapę, chcesz dokonać jakiegoś retuszu, piszesz o pędzlu, a wszystko to w dziale "grafika wektorowa". W pół minuty pozbędziesz się tych "artefaktów" w programie do grafiki rastrowej (klonowanie, rozmycie, krycie, etc.) :)
Co do tego rozprysku to tak jak koledzy wyżej pisali, wypełnienie, siatka albo nawet cień z odpowiednim parametrem i kolorem.
pzdr.
|
|