| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - automatyzacja wstawiania obiektu
ewela_n - 22 Czerwiec 2010, 09:48 Temat postu: automatyzacja wstawiania obiektu witam,
mam przygotowany folder - 2 str., layout jest ten sam, jednak w określone miejsca wklejam dane dotyczące danego województwa. Dane te mam przygotowane w xls, które wklejam.
Czy można pominąć to wklejanie i zastosować jakiś skrypt, ew. makra, które same wklejałyby dane i przy publikowaniu szablonu tworzone byłyby np. 12 plików w pdf z właściwymi danymi z danego województwa?
dekored - 22 Czerwiec 2010, 11:27
Pewnie można, tylko, że to ci więcej czasu zajmie niż wstawienie Ctrl+V
DzumA - 78 - 22 Czerwiec 2010, 11:30
WAWEL napisał by - tyle razy już to omawialiśmy na forum
Pozdrawiam
ewela_n - 22 Czerwiec 2010, 11:37
nie mam zamiaru robić Ctrl+V,
chodzi o to, żeby stworzyć same foldery z nazwą województwa, a w nich pliki w xls, które zawierałyby tabelki czy wykresy, które automatycznie byłyby wklejane do szablonu przy publikowaniu,tzn.
otwieram szablon, klikam publikuj i corel automatycznie tworzy tyle plików pdf ile jest folderów i które zawierają te dane z odpowiedniego woj.
| dekored napisał/a: | | Pewnie można, tylko, że to ci więcej czasu zajmie niż wstawienie Ctrl+V |
ewela_n - 22 Czerwiec 2010, 11:38
to może jakiś link? bo wpisując w Szukaj nie znalazłam nic podobnego ....
| DzumA - 78 napisał/a: | WAWEL napisał by - tyle razy już to omawialiśmy na forum
Pozdrawiam |
|
|