| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - CorelX5 - wywala program w trakcie pracy
brook - 23 Czerwiec 2010, 08:26 Temat postu: CorelX5 - wywala program w trakcie pracy Od kilku tygodni pracuję na X5 - program legalny, zarejestrowany, zaktualizowany, itp.
Muszę pochwalić wygodę pracy ale cóż z tego jeżeli co kilka godzin program potrafi „zniknąć”. Nie wyskakuje żaden błąd, żadne ostrzeżenie.. jedno kliknięcie myszką i pojawia się pulpit. Dzieje się tak podczas:
„wklejania” obiektów ze schowka
za każdym razem przy eksportowaniu do jpg
podczas zapisywania – plik jest wówczas niekompletny i niemożliwy do otwarcia
przy zmianie wielkości okna tekstu akapitowego
Nie za każdym razem są dostępne automatyczne kopie zapasowe, więc jeżeli sam nie zapiszę co jakiś czas to mogę stracić nawet kilka godzin/dni pracy.
Z tego co szukałem w necie, chyba nikomu jeszcze nie przytrafiły się takie problemy, albo jest to tematem taboo. System XP Pro SP3 chroniony przez KASPERSKY INTERNET SECURITY 2009 ale i bez niego Corel ma problemy. Komputer Dell Precision 690 (Xenon 3Ghz, 3,2GBRam, NVIDIA Qadro FX 3500)
indus - 23 Czerwiec 2010, 10:38
Sprawdzałeś czy system nie zapisuje jakiś komunikatów o błędzie w podglądzie zdarzeń aplikacji ?
Panel sterowania > Narzędzia administracyjne > Podgląd zdarzeń > Zakładka Aplikacja
Jeżeli jest jakiś wpis dotyczący corela sprawdź 2-3 poprzednie wpisy (z tej samej sekundy lub 2 sek wstecz) jeżeli będzie tam informacja o tym że jakaś aplikacja wyrzuciła błąd zobacz jaka to aplikacja, sprawdź tą samą godzinę/minutę/sekundę w zakładce System.
Jest to pierwszy krok do zbadania tego co dzieje się przy tak nietypowym zachowaniu Corela.
brook - 23 Czerwiec 2010, 11:40
PrtScr podglądu zdażeń
http://img197.imageshack.us/img197/8871/corl.jpg
jsq - 23 Czerwiec 2010, 12:05
Mnie też to spotkało w wersji X4.
Kilka razy straciłem trochę pracy.
W moim przypadku wywalało program w momencie gdy chciałem
wydrukować stronę - klik i nie ma programu :/
indus - 23 Czerwiec 2010, 12:05
Więc jest to problem z "protexis licensing service", odpowiedź co to jest i jak sobie z tym poradzić znajdziesz tutaj:
http://www.mydigitallife....psiservice-exe/
brook - 24 Czerwiec 2010, 10:01
Rzuciłem na to okiem... Corela instalowałem na goły system, tak jak Bozia nakazała i kurde-blaszka nie mam w systemie takiego KEY'a ani wymienionych plików. Będę musiał zagłębić się w lekturę Protexis'u.
|
|