Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Corel Draw X5 problemy z kolejnością

Agatniko000 - 2 Lipiec 2010, 22:22
Temat postu: Corel Draw X5 problemy z kolejnością
Witam!
zauważyłam denerwujący błąd. mianowicie same przestawiają się warstwy. coś co było na wierzchu nagle znajduje się pod spodem (chowa się podczas eksportowania do jpg albo zapisywania) a co najgorsze nie da się spowrotem żadnym sposobem wyciągnąć tej schowanej warstwy na wierzch. Dzieje się tak na 2 komputerach - w domu i w pracy. programy pochodzą z innych źródeł i systemy także. na obydwu kompach mam windowsa 7.
ktoś wie czemu tak się dzieje i jak sobie z tym poradzić?
z góry bardzo dziękuję... nigdzie nie znalazłam innej osoby która by miała taki sam problem.

dziabel - 5 Lipiec 2010, 12:52

mialem cos podobnego w corelu 12. nie wiem czy o to chodzi ale....
czesc obiektow "znajdowalo" sie poza obszarem strony i "menadzerze obiektu" byly zamist na stronie 1 czy tam stronie 2(tak jak reszta obiektow) to trafialy chyba na "strone glowna" (lub cos podobnego czy wogole poza obszarem stron....). niby obiekt znajdowal sie na stronie a w menadzerze byl przypisany gdzies indziej.

i wszystko bylo z grafika ok puki nie zaczynalem sie z tym bawic... wystarczylo zmienic kolor czy przesunac o 1 mm grafike i sie sypalo.

teraz juz tego problemu nie mam. ale chyba radzilem sobie wycinaniem i wklejaniem obiektow( na strone 1), nie pamietam czy grupowanie cos dawalo...
ale chyba pozniej trzeba bylo to poukladac.
wlacz menadzer obiektow i zobacz gdzie znajduja sie te obiekty, ktore sie wysypuja. jak na stornie, na ktorej pracujesz to raczej nic Ci nie da moja porada. ale jak na innej stronie lub poza obszarem strony to znaczy ze masz ten sam blad jaki ja mialem.