Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Problemy z pisownią w coreldraw 12

matti86 - 7 Lipiec 2010, 16:51
Temat postu: Problemy z pisownią w coreldraw 12
Witam mam taki problem z Corelem 12, robię wizytówkę i pisze tam ulice ( ul ) i nagle wyskakuje mi sama kropka jak chce ją usunąć kasuje mi litery podobny problem mam z napisem "mail" chce żeby tam było mail z małej wiec pisze mail daje dwukropek i nagle zmienia mi się na Mail: Próby uśnięcia dużego M i zastąpienia go małym spełzły na niczym .
Jak sie tego pozbyć ?

Karolina - 7 Lipiec 2010, 22:13

Musisz sobie dostosować Corela do swoich potrzeb. Pewnie masz włączoną opcję "Zamiana tekstu podczas pisania". Można to wyłączyć w ten sposób: z górnej belki wybierasz narzędzia->opcje->tekst->szybkie sprawdzanie i tu odznaczasz okienko "zamiana tekstu podczas pisania" ->o.k.

Duże M zamienisz na małe w ten sposób: zaznaczasz literkę M i z górnej belki wybierasz tekst->zmień wielkość->i otwiera się okno z którego wybierasz to co Ci jest potrzebne, czyli w tym przypadku "małe litery"->o.k.
I teraz to samo tylko inaczej ;)
Zaznaczasz M, klikasz prawym przyciskiem myszy na to zaznaczenie, otworzy się okienko wybierasz "zmień wielkość liter", dalej to samo co wyżej. :-)

Karolina

Ps. Może przydałaby Ci się jakaś książka do nauki, bo w Corelu jest więcej takich niespodzianek ;)