Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Linki w corelu

lukas0816 - 26 Luty 2007, 13:11
Temat postu: Linki w corelu
Witam. Mam takie pytanko odnosnie linkow w corelu. A wiec mam sobie jakis tam plik corela i pare zakladek w nim. I chcialbym zrobic takie guziki, ktore przenosilby uzytkownika pomiedzy roznymi zakladkami. Wszystko ma sie dziac po eksporcie corela do pdf. Niestety, gdy robie hiperlacze, wybieram na przyklad "poczatek strony 3" to niestety mi to nie dziala? Czy ktos wie jak ten problem ugryzc albo robil cos takiego wczesniej. Mam nadzieje, ze nie zamotalem sie w temacie. Prosze o jakas podpowiedz. Z gory dziekuje i pozdawiam, Łukasz.
Ayek - 26 Luty 2007, 21:15

Sprawdziłem w X3 SP2. Działa. (Na dowód załączniki.) Ale fakt, kiedyś usiłowałem zrobić sobie takie linki wewnętrzne po PDF-ie (chyba nawet w 12-tce) i była straszna lipa... (znaczy: nie działało)
lukas0816 - 27 Luty 2007, 11:38

Dzięki za odpowiedz. Przesiadłem sie na X3 i dalej lipa...:/ Mam jakiś tekst i we właściwościach zaznaczam:
Zachowanie: Adres URL
URL: _Strona3 (na przykład)
Następne pole: [brak]
Reszta jest chyba już nieistotna. Co robie źle? Niestety nie można ściągnąć źródła w cdr, które zamieściłeś Ayek... Pozdrawiam

Ayek - 27 Luty 2007, 21:50

No mi działa :) [mam wersję angielską z SP2]
Może spróbuj to zrobić na zasadzie zakładek [bookmarks]. Zobacz w załączonym CDRze:
Najpierw definiuję obiekty jako zakładka (tam gdzie masz to "zachowanie") a później pojawiają Ci się na liście adresów (gdzie masz "_Strona2" pojawi się też zakładka "_Strona2#jakas-zakladka")
PS.
A tak w ogóle czy masz w opcjach eksportu do PDFa zaznaczone ptaszki przy "Załączaj linki" i "Generuj zakładki" (na zakładce "Dokument")??
[Publish to PDF Settings > Document >
- Include hyperlinks
- Generate bookmarks]

Ayek - 27 Luty 2007, 21:59

załączam pliki CDR, ale jakoś nie idzie się do niego dobrać :/
Proszę tu:
Wcześniejszy przykład - wersja 9
Przykład z zakładkami - wersja 13

lukas0816 - 1 Marzec 2007, 10:05

Cześć. Kurcze, robie dokładnie tak jak piszesz i wszystko jest ok dopóki nie przerobie tego do pdf-a. Ustawienia mam dobre w corelu. Jak już odpalam pdf-a to zamiast przenosić się miedzy podstronami otwiera mi sie IE po kliknieciu:/ Zamiast łapki pojawia sie taki kwadracik z literą "w" w środku i link w chmurce
Kod:

file:///C|/Documents%20and%20Settings/[user]/Pulpit/_STRONA2#str2

gdzie str2 to nazwa zakładki na drugiej podstronie do której ma sie odnosić ten link.
Nie wiem co jest nie tak... Będę probował dalej ale już nie wiem co można jeszcze zmienić. W każdym bądź razie dzięki za poradę. Pozdrawiam, Łukasz.

Ayek - 1 Marzec 2007, 23:06

A może sprawdź czy tego X3 masz na SP2. Ten post będzie Ci pomocny.
Nie śledzę czy przeróżne funkcje działają (i jak) w kolejnych wersjach czy apdejtach, ale nuż widelec tu będzie to miało znaczenie i Ci zadziała! ;)

lukas0816 - 2 Marzec 2007, 08:50

Witam ponownie. Zainstalowałem obydwa SP bo rzeczywiście miałem wersje podstawową Corela. Potem zrestartowałem kompa i pełny optymizmu robie sobie zakładki w Corelu. Eksportuje do PDF i co.... dalej lipa:/ Już sobie temat odpuszczam bo chyba to wszystko sie mija z celem. Przerobie to na jakąś szybka animacje we flash-u i będzie ok. Dzięki za pomoc Ayek. Pozdrawiam, Łukasz.
Ayek - 2 Marzec 2007, 17:31

:cry:

Pozdros!