| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Kształty itd w Corelu
jonalb - 7 Lipiec 2010, 22:10 Temat postu: Kształty itd w Corelu Witam, prosze tym razem o pomoc. Otoz musze zrobic plakat w corelu na ktorym beda szkice gór czyli falowany szlaczek 1 kolorowu pod spodem 2 kolor (niższe góry) z czego skorzystac bym zrobił fale. Próbowałem z koła i wyginac(krzywe) ale zostaje mi dół (reszta koła) i nie wiem jak sie jej pozbyc.
miszcz301 - 8 Lipiec 2010, 06:18
może użyj narzędzia Krzywe Beziera.
jonalb - 8 Lipiec 2010, 19:45
a jakies inne sposoby?
global - 8 Lipiec 2010, 20:24
Nie wiem czy o to chodzi. Ale jeśli chcesz równo obciąć dół pofalowanego koła, to narysuj prostokąt który zakryje niechcianą część, zaznacz oba obiekty i w górnym pasku kliknij na takie dwa nachodzące na siebie kwadraciki, czyli Trim (w wersji polskiej chyba Przytnij). Wtedy narysowany prostokąt odetnie zbędną część.
jonalb - 9 Lipiec 2010, 19:06
ehh to niestety nie to... widzialem jak kolega to kiedys robil inaczej i szybciej....
global - 11 Lipiec 2010, 09:04
Byś jakiegoś jotpega pokazał, coby wiedzieć w czym rzecz.
jonalb - 15 Lipiec 2010, 21:01
No np góry (ostatnio meczylem sie z takim czyms przyklad narysowany w paincie)
http://zapodaj.net/0ac81fdbf126.jpg.html
restauro - 16 Lipiec 2010, 09:44
Zrobienie takiego rysunku krzywymi zajmuje minutę wiec nie bardzo wiem dlaczego się tak namęczyłeś i szukasz prostszych metod?
changela - 16 Lipiec 2010, 12:16
narysyj linię prosta, wybierz narzędzie zniekształcenie. pobaw sie rodzjami i parametrami zniekształcenia i gotowe:)
|
|