Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - problem z prostym nadrukiem na koszulke

andphotography - 12 Lipiec 2010, 16:02
Temat postu: problem z prostym nadrukiem na koszulke
Mam problem z przekształceniem obrazka.. jestem calkowicie zielona w temacie a potrzebuje zrobic jednokolorowy nadruk na kilka koszulek zespolu sportowego... czy moglby ktos mi pomoc? na razie udalo mi sie chyba przeksztalcic obrazek w grafike wektorowa(bynajmniej tak mi sie wydaje), tylko w kilku miejscach zostalo szare tlo i nie wiem jak sie go pozbyc..
tu link: "http://rapidshare.com/files/406543057/Rysunek4.cdr
dziekuje za kazda pomoc

restauro - 12 Lipiec 2010, 16:49

Trasowanie które zrobiłaś nie jest najlepszej jakości ,dołącz grafikę w bitmapie może uda się zrobić to lepiej .Jeśli chcesz tylko usunąć szarości Rozdziel grupę i będziesz mogła je usunąć .
mwsec - 12 Lipiec 2010, 17:30

Witam.
Podłączę się pod temat ponieważ aktualnie też jestem na etapie zamawiania koszulki z nadrukiem. Również potrzebuję przerobić jpg na cdr. W związku z faktem, iż z grafiką wektorową nie miałem do tej pory żadnej styczności (z rastrową troszkę tak), ściągnąłem triala Corela 12 i próbuję coś tu kombinować. Pobuszowałem troszkę w necie i najpierw przerobiłem grafikę na wektory za pomocą vectormagic.com do pliku .svg i potem otworzyłem to w Corelu dla małych poprawek np. w napisie, gdzie musiałem pogrzebać by tło było takie jakiego koloru będzie koszulka (napis nie musi być dokładnie taki sam jak w wyjściowym jpgu, w sensie czcionki i umiejscowienia)..
W związku z powyższym, prosiłbym by ktoś znający się na rzeczy zerknął na efekty mojego kombinowania i ocenił czy mogę już dać to do nadruku w tej formie i czy nie będzie jakichś baboli gdy np.zdecyduję się na czerwoną koszulkę (w .jpg tło rysunku było białe.)...
Oto wyjściowy plik → JPG ...
A tu efekt mojej kombinacji alpejskiej → CDR

s-p-i-n - 12 Lipiec 2010, 22:26

@mwsec ogolnie wyglada bardzo dobrze, poprawilem Ci tylko palety kolorow (byly RGB, teraz masz CMYK)
mwsec - 13 Lipiec 2010, 08:28

s-p-i-n, dzięki wielkie....
wyleciał mi z głowy taki mały szczegół jak paleta barw :-> ...
pozdrawiam i jeszcze raz dzięki!

andphotography - 13 Lipiec 2010, 10:20

Tutaj jest ten obrazek =>.klik
chociaz bardzo bym chciala ten =>klik obrazek ale z tym juz zupelnie nie potrafie sobie poradzic...
a obrazek umiescic mam zamiar w srodku napisu cos w tym stylu =>napis

byłabym bardzo wdzięczna gdyby ktoś pomógł

s-p-i-n - 13 Lipiec 2010, 12:30

andphotography napisał/a:
Tutaj jest ten obrazek =>.bmp
chociaz bardzo bym chciala ten =>klik obrazek ale z tym juz zupelnie nie potrafie sobie poradzic...
a obrazek umiescic mam zamiar w srodku napisu cos w tym stylu =>napis

byłabym bardzo wdzięczna gdyby ktoś pomógł
moja rada - nie umieszczjcie plików na serwerach z limitami. Jak jest grafika to spokojnie mozna zamiescic plik na forum ewentualnie skorzystac z fotosika lub imageshack.us
miszcz301 - 13 Lipiec 2010, 12:45

popieram, podchodziłem już do pomocy 2 razy i przez limity nic mi z tego nie wyszło
andphotography - 13 Lipiec 2010, 14:09

poprawiłam już linki.. więc jeśli nie nadużyłam już waszej cierpliwości...
restauro - 13 Lipiec 2010, 17:58

Jedna z grafik jest kolorowa ale wystarczy wyrzucić lub zmienić na białe kolorowe elementy i będzie czarno-biała.Zrobiłem tak na wypadek gdyby koszulki miały inny kolor niż biały lub czarni ,albo gdybyś chciała wprowadzić jeszcze jakiś kolor .
restauro - 13 Lipiec 2010, 18:34

Dodałem napis i doszedłem do wniosku że czarno biały projekt jest trochę mało czytelny i smutny ,może dodać jednak trochę koloru tak jak w propozycji która dołączam? Chyba ze założenie było takie żeby całość była monochromatyczna .
andphotography - 13 Lipiec 2010, 18:54

restauro bardzo dziękuje mile mnie zaskoczyło że otrzymałam aż tak dużą pomoc ;)

wiem że kolorowe byłoby znacznie ciekawsze ale niestety ze względu na budżet moge użyć tylko jednego koloru... hmm chyba pomarańczowe lub czerwone koszulki z białym wydrukiem...

jeszcze raz dziękuje :-D

restauro - 13 Lipiec 2010, 19:08

Jeśli mają to być koszulki tylko na kilka razy to najtaniej będzie kupić papier transferowy do drukarek atramentowych i wprasować żelazkiem samodzielnie bez obawy o wysokie koszty i w pełnej gamie kolorów które przewiduje projekt.