Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQ - najczęściej zadawane pytania - Obiekt bez tła

s-p-i-n - 27 Luty 2007, 12:43
Temat postu: Obiekt bez tła
Mój jedyny probem na jaki nie znalazlem rozwiazania uzywajac Corela jest następujacy.
Gdy wyciagam obiekt z jakiegoś obrazka i chce przeniesc do Corela Draw to obiekt ten jest przenoszony z bialym tlem, a chcialbym by obiekt by przeniesiony w takim stanie w jakim zostal wyciagniety bez tla. Czy zna ktos jakies rozwiazanie?

anonymus - 27 Luty 2007, 16:36

Musisz zapisać go w formacie, który obsługuje warstwy - np. *.psd, *.tiff (z zaznaczoną opcją "zachowaj przezroczystość") czy do mniej wymagających prac *.gif lub *.png.
s-p-i-n - 28 Luty 2007, 15:06

Tylko że w Corelu PP nie mam możliwości zapisywania z przeźroczystym tłem.
JarekDRAW - 28 Luty 2007, 19:20

Witam,
Jednak jest możliwość zapisu z przeźroczystym tłem, wystarczy zastosować się do tego co napisał Cysorz. Dokładnie to zrobiłem PSD i jest ok.

Pozdrawiam

s-p-i-n - 28 Luty 2007, 21:45

Faktycznie jak się zapisze w PSD to jest to o co mi chodzilo :)
s-p-i-n - 3 Czerwiec 2007, 17:46

Jeszcze jedno pytanie do tej propozycji. Czy ulega pogorszenie jakości fotki obiektu przenoszonego za pomocą PSD z Corela PP do Corela Draw?
kreart - 4 Czerwiec 2007, 16:52

tylko jeśli zapiszesz z pogorszoną jakością - psd to nie jpg - nie kompresuje się w nim kolorów ani piksli
Asdef - 4 Czerwiec 2007, 18:29

zawsze jest strata... głównie chodzi o eliptyczne kształty, troszkę zakwadraca je - u mnie ;-)
kreart - 5 Czerwiec 2007, 05:07

Asdef napisał/a:
zawsze jest strata... głównie chodzi o eliptyczne kształty, troszkę zakwadraca je - u mnie ;-)

tylko wtedy jeśli wtapianie pozostaje zbyt blisko krawędzi rysunku
przykład poniżej...