| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Nie pogryzie się X4 z X5?
global - 17 Lipiec 2010, 12:17 Temat postu: Nie pogryzie się X4 z X5? Nie pogryzie się X4 gdybym chciał zainstalować triala X5? Teraz mam na dwóch kompach, ale niestety drugi komp będzie okupowany. Można walić oba w jeden sprzęt?
restauro - 17 Lipiec 2010, 15:51
zainstaluj na innej partycji to nie powinno być kłopotów .Zawsze można odinstalować.
Sponsi - 17 Lipiec 2010, 16:19
Możliwe, że będzie coś nie tak.
Ja wrzuciłem X5 triala, podczas, gdy normalnie X4 pełniaka miałem - X5 strasznie wolno chodził, nie wiem, czy np. zabronił system nadpisywać pewne kluczowe biblioteki i czerpał z części starych plików dla CorelDRAW ogólnie...
global - 17 Lipiec 2010, 18:16
Jak na razie nie zauważyłem konfliktu poza spowolnieniem. Ale mam niezbyt mocnego kompa, który jednak wyrabia na fotoszopie, Corelu i Jasc Gifem chodzić jednocześnie, ale X5 wyraźnie wolniej chodzi przy dużych grafikach z bitmapami.
restauro - 17 Lipiec 2010, 18:41
a jak go zainstalowałeś na tej samej czy innej partycji ? szybszy nie będzie ale Corel zaleca nie instalować na tej samej dlatego pytam .
global - 17 Lipiec 2010, 19:24
W tej samej, ale skoro tak radzicie, to zmienię.
restauro - 17 Lipiec 2010, 19:30
Jaksie nic nie dzieje to zobaczymy co będzie ? zawsze można to zrobić
global - 17 Lipiec 2010, 20:02
Się na razie nic nie krzaczy na jednej partycji. Ot, sobie tylko przetestuję X5. Ale nie wiem, czy tam jest coś przydatnego, aby dokupować "apgjejta". Doskonale mi wystarcza X4, a i tak z wszystkich funkcji nie korzystam. Najbardziej skomplikowane narzędzie jakie wykorzystuję, to chyba wypełnienie siatkowe, bo można nim fajne tła robić - podobają mi się np. czerwone zrobione z plam różnych odcieni. Proste, ale efektowne - wypełnienie siatkowe daje pełną kontrolę i można sobie dopasowywać i łatwo modelować plamy. I chyba większych wodotrysków nie potrzebuję. Podobno trasowanie jest ulepszone w X5, a często wektoryzuję różne rzeczy. Lubię stosować wektory np. na okładce Oranżady zastosowałem wektor ze zdjęcia córki basisty :D (dołączam podgląd, a co tam, pochwalę się :)). I najbardziej pod tym kontem przetestuję X5.
Sponsi - 17 Lipiec 2010, 21:06
Update może i warto zrobić, ale to ustrojstwo jest strasznie wolne w takim razie - no ja byłem załamany...
|
|