| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Jak przygotować kolorową naklejkę do cięcia po obrysie?
szczepanm - 24 Lipiec 2010, 07:44 Temat postu: Jak przygotować kolorową naklejkę do cięcia po obrysie? Witajcie,
to mój pierwszy post tutaj, a od razu z fest grubą sprawą. Wybaczcie, pominę cały wątek 'o mnie'. Znacznie ciekawszy jest problem, z którym do Was przychodzę :)
Muszę wykonać kolorowe naklejki. Naklejki po obrysie będą wycięte ploterem tnącym. Przygotowałem już kolorową naklejkę (wektorki), przygotowałem i wyznaczyłem linię cięcia dla plotera. Problem i cały szkopuł polega na tym, że..... przydałby się 3mm spad, którego nie potrafię zrobić. Czy mógłby mi ktoś pomóc lub podpowiedzieć, jak się za to właściwie zabrać, by nie skaszanić naklejki przy okazji?
Przykładowa naklejka:
Różowy kontur to linia cięcia dla plotera.
Artur Miernik - 24 Lipiec 2010, 13:05
Sposoby są dwa:
1. KONTUR
Zadaj pióro konturu dwa razy większe niż spad jakiego potrzebujesz i zaznacz opcję [x] za wypełnieniem.
Aby łatwiej ustawiać użytki na formacie możesz potem zamienić ten kontur w krzywą (Ctrl+Shift+Q).
Przy obiektach zachodzących na siebie trzeba pobawić się z wycinaniem obiektu obiektem.
2. NARZĘDZIE OBRYS
Zadaj jednokrokowy obrys na zewnątrz o docelowym dystansie. Powstałe grupy obrysu rozdziel (Ctrl+K) i wycinaj obiekty obiektami.
|
|