| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
Corel PHOTO-PAINT - Efekt "plastik" nierówny
cyklop - 27 Lipiec 2010, 13:41 Temat postu: Efekt "plastik" nierówny Witam, czy ktoś zna sposób na zlikwidowanie czterech "dziubków", które robią się na obwodzie litery "o" (Arial Black, ale inne też) w momencie kiedy literze nadamy teksturę plastik? Inne litery też mają na niektórych zaokrągleniach coś takiego (np. B - ale tylko na dolnym brzuszku)
s-p-i-n - 27 Lipiec 2010, 15:04
Pokaż oco chodzi bo u mnie się nic nie robi
cyklop - 28 Lipiec 2010, 07:56
Rzeczywiście , mogłem o tym pomyśleć...
http://www.fotosik.pl/pok...09bc26732e.html
wawel - 28 Lipiec 2010, 09:44
Ktory to corel? U mnie nic podobnego nie wystepuje na PP 12.
pozdr.
cyklop - 28 Lipiec 2010, 10:59
x4
wawel - 28 Lipiec 2010, 15:58
Moze w x4 usprawnili dzialanie tego narzedzia
Jak masz tez pp 12 to na niej nic sie takiego nie pojawia.
Jesli nie masz tej wersji to zostaje pedzel i reczne poprawienie lub zrobienie takiego efektu jakos inaczej. W pp bylo tez jakies inne narzedzie, ktorym mozna bylo uzyskac podobny efekt, (bodaj plytka z efektow 3d).
pozdr.
cyklop - 29 Lipiec 2010, 13:32
Jest fajny tutek do zrobienia tego w Corelu, ale nie ma w nim jednego punktu - dorobienia świateł (link nie działa). Może ktoś akurat wie jak to zrobić inaczej niż ręcznie...
www.digital-graphica.com/phpBB3/viewtopic.php?f...
s-p-i-n - 31 Lipiec 2010, 12:04
Link nie działa
cyklop - 2 Sierpień 2010, 08:47
u mnie działa...
http://www.digital-graphi...c.php?f=5&t=275
To juz przeskoczyłem, ale nie mogę zrozumieć ostatniego kroku - nałożenia napisu z bitmapy na ten podstawowy; po zamianie na bitmape napis ogranicza biały prostokąt - nie można wiec nałożyć go tak bezp[ośrednio jak w tej recepcie (albo mój angielski jest poniżej dna...)
cyklop - 15 Wrzesień 2010, 12:26
Wracam do tematu bo to jednak jest wkurzające... Czy ktoś ma x4 i mógłby wypróbować?
miszcz301 - 15 Wrzesień 2010, 12:37
u mnie na X4 jest OK, bez dziubków
cyklop - 15 Wrzesień 2010, 17:19
No to kicha :( Stawiam duże piwo dla tego kto znajdzie przyczynę...
miszcz301 - 16 Wrzesień 2010, 12:28
a sprawdź czy w pliku utworzonym przezemnie również będziesz miał "dziubki" ?
plik:
http://www.sendspace.pl/f...06a9b5a1e2266c8
ale napiłbym się tego piwa
cyklop - 16 Wrzesień 2010, 16:49
W Twoim nie ma, ale jak dodałem na nim swoja literkę - od razu z dziobami...
wawel - 16 Wrzesień 2010, 21:32
...oj chyba piwa nie bedzie ...ale jakby byla mowa o calej skrzynce to moze, moze... ktos by cos wymyslil
pozdr.
cyklop - 17 Wrzesień 2010, 11:01
no dobra... czteropak
Gato Garfield - 21 Wrzesień 2010, 03:33
Hi,
Jak "zresetowanie" efektu nic nie daje to;
prawdopodobnie po zrobieniu napisu, "ręcznie" przeskalowałeś go (powiększyłeś, pomniejszyłeś, lub zmieniłeś aspekt, inna rozdzielczość napisu i obrazka, bo importowałeś go, też zmiana rozdzielczości obrazka ma wpływ oraz "obce" warstwy i maski) ten efekt zadziała prawidłowo tylko wtedy kiedy text najpierw zrenderujesz jako obiekt, czyli Obiekt >Tekst > Renderuj jako obiekt (czy coś w tym rodzaju) a następie dopiero efekt.
PS
Aha, może używasz czcionkę Adobe typu PS1 ? wtedy się tyż Corelus chrzani i obraża, bo trawi dobrze tylko TTF WinZgrozy, na to bym zresztą stawiał, że to czcionka, złośliwie oczywiście to piszę i żartem, bo Małego Miękkiego i Windy nie lubię.
PS PS
czteropak też może być :))) ale FAXE 10% :)))
cyklop - 21 Wrzesień 2010, 09:13
Niestety z FAXE nici... Z literką nic nie robię, to jest normalny Arial Black (na przykład oczywiście), renderowanie też niczego nie zmienia
Gato Garfield - 21 Wrzesień 2010, 14:48
To ja się poddaje :(
- taki efekt jak Tobie wyszedł mi wczoraj w nocy na x12, miałem akurat na tapecie projekt z wieloma warstwami i kupą tekstu, z czcionką PS1.
Dzisiaj ponownie go otworzyłem, coś wpisałem, efekt "plastik" i nic wszystko o.k. , żadnych zniekształceń. Może to brak RAM-u?
Gdybym nie miał też takich krzaczków, które zniknęły po zrestartowaniu PP 12, stawiał bym na "skrypt" efektu, coś źle się zapisało w ustawieniach, VB windy się skończyło, etc.. może przeinstaluj PP, ale z uprzednim odinstalowaniem i czystkami w katalogach aplikacji. Może tylko zmiana profilu pomoże?
Bunch - 6 Październik 2010, 23:48
Pewnie wina samego programu, u mnie też świruje. Ja mam tak, że kolor czarny w każdej czcionce nie jest czarny. Tylko taki szary, dopiero gdy go przyciemnie efektami, wtedy robi się czarny.
Bunch - 8 Październik 2010, 03:09
Podobny efekt uzyskasz inaczej, zwęź maskę na obiekcie i lekko przyciemnij.
|
|