Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Odstępy pomiedzy obiektami/textem

matti86 - 30 Lipiec 2010, 14:04
Temat postu: Odstępy pomiedzy obiektami/textem
Witam po raz kolejny mam do was pytanie :) Czy w Corelu jest jakaś funkcja żeby odsunąć od siebie obiekty bądź tekst? np mam 3 obiekty i chce żeby pomiędzy nimi były takie same odstępy jak to zrobić czy muszę ręcznie czy jest inna możliwość?
Artur Miernik - 30 Lipiec 2010, 15:14

Jestem przekonany, że odpowiedź była już na forum.

Sposobów jest kilka. A oto jeden z prostszych — Użycie narzędzia Align&Distribute / Wyrównanie i rozkład:
- zaznacz interesujące Cię obiekty,
- odpal Align&Distribute / Wyrównanie i rozkład*, z paska kontekstowego lub z głównego menu,
- w zakładce Distribute / rozkład postaw sobie ptaszka. Najlepiej przy opcji spacing / odstęp**,
- potwierdź operację,
- ciesz się dobrze postawionym ptaszkiem.
________
* - część możliwości okna Align&Distribute / Wyrównanie i rozkład dostępna jest bez klikania w paski i menu. Szybszego rozwiązania nie znajdziesz ani w Illustratorze ani we Freehandzie. I tak:
    - zaznacz obiekty i naciśnij L (od Left) by wyrównać do lewej,
    - zaznacz obiekty i naciśnij R (od Right) by wyrównać do prawej,
    - zaznacz obiekty i naciśnij T (od Top) by wyrównać do góry,
    - zaznacz obiekty i naciśnij B (od Bottom) by wyrównać do dołu,
    - zaznacz obiekty i naciśnij C (od Center) by wyśrodkować pionowo,
    - zaznacz obiekty i naciśnij E (od "diabli wiedzą czego") by wyśrodkować w poziomie.
Wyrównywanie w CorelDRAW odbywa się względem ostatnio zaznaczonego obiektu.

** - spacing / odstęp, podobnie jak i inne opcje są tu zdublowane. Te z nich, które ułożono w kolumnie użyj, jeśli chcesz wyrównywać obiekty względem pionu. Natomiast opcji ułożonych w rządek — użyj dla wyrównywania horyzontalnego.